UKREPI

Zaradi počasnih sodnikov Slovenija plačuje velike denarce

Objavljeno 25. julij 2012 11.24 | Posodobljeno 25. julij 2012 10.18 | Piše: D. P., STA

Za odškodnine zaradi sojenja v nerazumnem roku smo lani plačali skoraj 900 tisočakov. Minister Senko Pličanič je v posebnem pismu že napovedal ukrepe.

LJUBLJANA – Slovenija je lani plačala 1,3 milijona evrov odškodnin. Levji delež vsega (894.155 evrov) je šlo za odškodnine zaradi sojenja v nerazumnem roku.

Spremembe na obzorju

Zato ne čudi pismo ministra za pravosodje Senko Pličanič predsedniku vrhovnega sodišča in vsem predsednikom sodišč. V njem je napovedal spremembe v pravosodju, ki bodo odločilno pripomogle k zmanjševanju sodnih zaostankov in učinkovitejšemu sojenju.

Proč z birokratizacijo

Minister je prepričan, da je treba uvesti mehanizme novega sodnega menedžmenta. Z njimi bi se omogočila jasn(ejš)a odločevalska linija oziroma linija odgovornosti od vrha navzdol. Sodnike pa želijo razbremeniti vseh birokratskih obveznosti, da se bodo lahko bolj posvetili sojenju. Pri odpravljanju zaostankov bodo sodelovali tudi notarji (prenos pristojnosti za odločanje v nepravdnih zapuščinskih zadevah) ter državno tožilstvo (dokončanju reforme kazenskega postopka sledi prenos pristojnosti za preiskovanje na državno tožilstvo).

Deli s prijatelji