NA FINSKEM

Zaradi Patrie na sodišče tudi Drago Kos

Objavljeno 21. avgust 2013 00.02 | Posodobljeno 21. avgust 2013 00.03 | Piše: STA, T. L.

Na Finskem se je začelo sojenje v zadevi Patria, tožilec za obtožene zahteva zapor.

HELSINKI – V finskem Hämeenlinna se je danes začelo sojenje šestim nekdanjim vodilnim možem finskega orožarskega podjetja Patria, ki so obtoženi podkupovanja pri prodaji osemkolesnikov Sloveniji. Ob začetku današnje obravnave je glavni tožilec Jukka Rappe za večino obtoženih zahteval dve leti in pol zaporne kazni zaradi podkupovanja.

Rappe je za pet obtožencev zahteval zaporne kazni zaradi podkupovanja, proti trem pa tudi za industrijsko vohunjenje. Proti enemu je zaradi zastaranja zadeve opustil obtožbe zaradi industrijskega vohunjenja, ohranil pa obtožbe podkupovanja. Gre za obtoženega, ki je bil izvršni direktor ene od Patrijinih podružnic v tistem času, poroča vodilni finski dnevnik Helsingin Sanomat.

Poleg tega tožilstvo od hčerinskega podjetja Patria Land Services, ki se je pred tem imenovalo Patria Vehicles, zahteva plačilo kazni v višini 600.000 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Ne finski dnevnik ne APA ne navajata imen, za katere je glavni tožilec zahteval omenjene kazni.

Štirje so zahtevali, da sodišče ovrže obtožbe za podkupovanje

Obtoženi so obtožbe zavrnili, štirje pa so od sodišča tudi zahtevali, da ovrže obtožbe za podkupovanje, saj jim je bilo za to že sojeno na slovenskem sodišču, pa čeprav so tam nastopili le kot priče. Tožilec Rappe je temu nasprotoval, še navaja Helsingin Sanomat.

Sodišče se bo moralo še odločiti, ali bo združilo proces za prodajo osemkolesnih oklepnikov Sloveniji s procesom za podobno prodajo Patrijinih oklepnikov Hrvaški. Kot navaja finski dnevnik, je malo verjetno, da bo to odločitev sprejelo že danes.

Za obravnavo 25 delovnih dni

Sodišče je potrdilo, da bo za glavno obravnavo porabilo 25 delovnih dni, kar je po finskih standardih precej. Za predviden datum konca sojenja je tako določilo 24. oktober, še navaja omenjeni dnevnik.

Med obtoženimi v primeru so med drugim nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen in nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen.

Obtoženi so dajanja podkupnin oziroma dajanja obljube o podkupnini javnim uslužbencem v Sloveniji oziroma osebam, ki so vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Posel, ki so ga leta 2006 sklenili ministrstvo za obrambo, slovensko podjetje Rotis in Patria, je bil vreden dobrih 278 milijonov evrov. Lani sta ga sicer Patria in Slovenija sporazumno prekinili, potem ko je bilo izročenih 30 oklepnikov.

Nepravnomočne sodbe v Sloveniji in Avstriji

Sojenje zaradi podkupovalne afere je že dočakalo epilog na prvi stopnji v Sloveniji in Avstriji. V začetku junija je sodišče v Ljubljani obsodilo nekdanjega premierja Janeza Janšo na dve leti zapora, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa na 22 mesecev zaporne kazni. Sodišče na Dunaju pa je obsodilo posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla. Sodbe sicer še niso pravnomočne.

Na Finsko tudi Drago Kos

Slovenski akterji afere naj bi kot priče konec septembra oziroma v začetku oktobra nastopili tudi na finskem sodišču. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da je sodišče prejelo zaprosilo finskih pravosodnih organov za vročitev vabil na zaslišanje in jih delno že vročilo – Črnkoviču, Krkoviču in nekdanjemu predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu.

Deli s prijatelji