POTRJEN PRIMER BSE

Zaradi nore krave v Beli krajini bodo usmrtili še potomko

Objavljeno 17. september 2015 22.45 | Posodobljeno 17. september 2015 22.45 | Piše: T. Š.

Rutinski hitri test poginule krave je dal sum na BSE, dodatni ga je potrdil. Na belokranjski kmetiji so redili samo to žival, usmrtiti pa bodo morali še njeno potomko.

Pri poginuli kravi so ugotovili bolezen norih krav. Foto: Tomi Lombar

NOVO MESTO – Z nacionalnega veterinarskega inštituta je včeraj prišla kratka, žal slaba novica: 12 let stara krava, ki je nedavno poginila na kmetiji na Dolenjskem ter bila odpeljana na Veterinarsko higiensko službo (VHS) Novo mesto, je bila v okviru rednega monitoringa vzorčena na BSE. S hitrim postmortalnim testom je bil pri kravi cikaste pasme postavljen sum na BSE oziroma bolezen norih krav. Po naših informacijah so okuženo kravo našli na območju Bele krajine.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je opravila tako imenovano epizootiološko poizvedbo in uvedla ukrepe za izkoreninjenje bolezni. To pomeni prepoved premikov živali s kmetije in nanjo, določitev kohorte in zadnjih dveh potomcev. »Iz epizootiološke poizvedbe je razvidno, da je krava zamenjala tri lastnike. BSE-pozitivna krava v zadnjih dveh letih pred potrditvijo bolezni ni imela potomcev. Po trenutno znanih podatkih je kmetija, na kateri je žival poginila, redila samo to kravo. Tista, na kateri je bila povržena, pa redi 12 govedi,« je nekaj dejstev in podrobnosti predstavil Matjaž Emeršič z UVHVVR.

Že včeraj so pričakovali rezultate potrditvenih preiskav, sum bolezni je potrdil tudi dodatni izvid. Zdaj bodo morali vzorce poslati v Veliko Britanijo, kjer bodo opravili dodatna testiranja – po evropski zakonodaji morajo dodatno analizirati vsak pozitivni primer. Morebitna potrditev bo prinesla še eno smrt med slovenskim govedom: v krmni in rojstni kohorti krave, pri kateri sumijo BSE, so bile namreč štiri živali. Ena je še živa in je trenutno na kmetiji v Zasavju. »V primeru potrditve bolezni bo to žival v okviru ukrepov izkoreninjenja bolezni treba usmrtiti in neškodljivo odstraniti,« je še zapisal Emeršič.

Slovenija ima od maja 2013 status države z zanemarljivim tveganjem za BSE in ne glede na končno diagnozo poginule živali nov primer ne bo vplival na to, saj je bila krava, pri kateri so potrdili BSE, povržena pred več kot 11 leti.

Deli s prijatelji