STOŽICE

Zaradi nasedle investicije Jazbinšek vložil ovadbe

Objavljeno 18. oktober 2012 17.23 | Posodobljeno 18. oktober 2012 16.34 | Piše: A. K., STA

Jazbinšek je ta teden kazensko ovadil Jankovića in ljubljanskega podžupana Janeza Koželja zaradi suma pomanjkljive investicijske dokumentacije.

Miha Jazbinšek.

LJUBLJANA – Ljubljanski svetniški klub Zeleni Slovenije, ki ga vodi Miha Jazbinšek, je podal pobudo za upravni nadzor projekta športnega parka v Stožicah in vložil devet kazenskih ovadb, med drugim zoper župana Zorana Jankovića in zastopnike Grepa.

Zlorabljena dovoljenja?

Jazbinšek je prepričan, da gre pri javno-zasebnem partnerstvu v Stožicah za »nasedlo investicijo«. Med drugim jim očita še protipravnost zemljiškega katastra in katastra stavb ter protipravnosti poskusov vpisa v zemljiško knjigo, po njegovem prepričanju pa so zlorabili tudi upravna dovoljenja.

Ovadil tudi nekdanja ministra

Zastopnike Mestne občine Ljubljana (MOL), Grepa in različnih bank je kazensko ovadil zaradi suma zlorabe zavarovanj bančnih terjatev. Zaradi suma opustitve dolžnega nadzora pa je poleg Jankovića ovadil tudi nekdanja ministra Franca Križaniča in Igorja Lukšiča.

MOL neodziven

Kot je Jazbinšek zapisal v sporočilu za javnost, je povod za kazenske ovadbe sklep mestnega sveta z julijske seje, da se točka o zaščiti javnega interesa pri omenjenem projektu, ki jo predlagala opozicija, konča brez razprave. Jazbinšek kot povod navaja tudi neodzivnost nadzornega odbora MOL, neodzivnost računskega sodišča in pregled akta o javno-zasebnem partnerstvu pri projektu, ki ga je opravilo ministrstvo za finance, kjer je projekt »postavljen pod vprašaj«.

Poziva, naj opravijo nadzor

Ministrstvu za finance in ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Jazbinšek daje pobudo za nadzor akta o javno-zasebnem partnerstvu pri projektu, ministrstvu za infrastrukturo in prostor pa med drugim za nadzor nad upravno enoto Ljubljana zaradi upravnih dovoljenj »nepripravljeni investiciji« in vnosa podatkov v nepremičninske registre. Jazbinšek poziva tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, naj opravi nadzor nad delovanjem Grepa, tudi z vidika stečajev podizvajalcev in izključnega prevzema zavarovanj bančnih terjatev nase.

»Ker se razprava o spremembi koncepta javno-zasebnega partnerstva v nasedli investiciji v Stožicah blokira, je motiv to razpravo odpreti, da bo mogoče na novi osnovi uresničiti izvorne funkcije 'spremljajočega objekta',« navaja Jazbinšek. Kot pojasnjuje, gre za uresničenje olimpijskega športnega središča Stožice s potrebnimi objekti.

 

Deli s prijatelji