NOVA SODNICA V ZADEVI PATRIA

Zaradi moža noče soditi Janezu Janši

Objavljeno 13. junij 2015 14.47 | Posodobljeno 13. junij 2015 17.35 | Piše: K. K.

Sodnica Tanja Lombar Jenko se je želela izločiti iz sojenja v zadevi Patria, a je predsednica sodišča Vesna Pavlič Pivk njen predlog zavrgla.

LJUBLJANA – Sodnica Tanja Lombar Jenko, ki je po odločitvi ustavnega sodišča na ljubljanskem okrajnem sodišču dobila v reševanje zadevo Patria, se je želela izločiti. Predsednica okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, v javnosti znana predvsem po zabavanju s titovko na glavi,image je zahtevo sodnice zavrgla.

Mož se srečuje z Janševo hčerjo

Lombar Jenkova je v predlogu za svojo izločitev navedla dva razloga. Kot prvega je navedla dejstvo, da je o zadevi že odločala, in sicer 8. decembra lani, ko je zavrnila zahtevo zagovornika Antona Krkoviča za obnovo kazenskega postopka in predlog njegovega zagovornika za odlog izvršitve kazni.

Drugi razlog je, da sta njen soprog Janez Jenko in Janševa hči Nika sodelavca v družbi Plinovodi, d. o. o., kjer se vsakodnevno srečujeta.

Drugače bi bilo, če bi prijateljevala

Pavlič Pivkova je ocenila, da to niso okoliščine, ki bi vzbujale dvom o nepristranskosti Lombar Jenkove. V pojasnilo je zapisala, da bi bile okoliščine, ki bi bile razlog za izločitev sodnika, denimo daljne sorodstvo, prijateljski odnosi z oškodovancem ali obdolžencem ali vnaprejšnje izraženo mnenje sodnika glede obravnavane zadeve. Zgolj dejstvo, da je sodnica odločala o Krkovičevi zadevi in zavrnila predlog za odlog izvrševanja kazni, po mnenju Pavlič Pivkove samo po sebi ne predstavlja katerega od izločitvenih razlogov, pri katerih gre vedno za neovržno zakonsko domnevo, da vplivajo na nepristranskost sodnika.

Tudi srečevanje soproga Lombar Jenkove in Janševe hčere po mnenju predsednice sodišča samo po sebi še ne predstavlja okoliščin, ki bi vzbujale dvom o sodničini nepristranskosti. Ocenila je, da Lombar Jenkova ne zatrjuje nobene konkretne okoliščine, ki bi nakazovala njeno pristranskost. Ocenila je, da tudi v primeru poznanstva sodničinega moža in Janševe hčere samo po sebi ne bi predstavljalo izločitvenega razloga, saj celo poznanstvo samega sodnika s tožilcem, obdolžencem, zagovornikom ali drugim procesnim udeležencem še ne pomeni okoliščine, ki bi bila izločitveni razlog. Je pa sodnico opozorila, da mora s svojim vedenjem paziti.

Kljub drugačnim napovedim Pavlič Pivkove Lombar Jenkova še dela

Pavlič Pivkova je sicer konec aprila, ko je ustavno sodišče razveljavilo sodbo, ki jo je spisala Barbara Klajnšek, napovedala, da se bo Lombar Jenkova spisa, ki šteje 22.000 strani lotila nemudoma. Dejala je, da se mora s spisom, preden bo lahko razpisala datum vnovičnega sojenja, seznaniti. »Zadevo bo lahko obravnavala absolutno prednostno, bolj ko bo razbremenjena reševanja drugih zadev. Trenutno ni mogoče napovedati, kdaj se bo sojenje začelo in koliko časa bo trajalo,« je še dejala Pavlič Pivkova. A kot kaže razpored obravnav v galeriji, ki smo ga danes našli na spletni strani ljubljanskega okrajnega sodišča, ima Lombar Jenkova po mesecu in pol še vedno razpisanih vrsto drugih razprav.

Ob vrnitvi zadeve v ponovno odločanje, se je pojavilo vprašanje, ali bo zadeva sploh dočakala končni razplet, saj naj bi zastarala avgusta letos. Nekateri so sicer opozorili, da bi lahko obveljale tudi določbe zadnje različice kazenskega zakonika, po katerih zadeva zastara čez dve leti.

Deli s prijatelji