LUKA KOPER

Zaradi Mišičevega naskoka na luko njegovi otroci brez zavarovanja

Objavljeno 27. september 2013 12.09 | Posodobljeno 27. september 2013 12.10 | Piše: T. L.

Ker še nima pogodbe o zaposlitvi, je brez zdravstvenega zavarovanja, vlade pa delo na črno v primeru G. G. Mišiča ne moti pretirano.

Gašpar Gašpar Mišič.

LJUBLJANA – »Štirinajsti dan sem tu, hodim po terenu, partnerji me vprašujejo, češ kje sem bil prej, delavski direktor pa pravi, da se je v treh urah od mene naučil več kot prej v treh letih,« se je za Finance pohvalil Gašpar Gašpar Mišič, prvi šef Luke Koper, ki za novo delovno mesto nima pogodbe. Poleg tega pa še ni sestavil obljubljenega seznama tistih, ki iz luke črpajo denar.

Mišič se je še pohvalil, da je delničarjem v devetih dneh prihranil 2,5 milijona evrov. In kje je ta prihranek? Kot našteva prvi šef luke, pri dilataciji prvega pomola, kjer dela izvaja obalni gradbinec Adriaing in kjer je ceno z dogovorjenih 9,6 milijona evrov znižal za 1,1 milijona. »Naročil sem analizo sestave cene, ker se mi je zdelo preveč. In se izpogajal še enkrat,« je razložil.

Poleg tega je pri plačilu takse državi za zemljišče na Semedeli ob novi oceni kakovosti zemljišča, ki je bilo prej označeno za prvovrstno kmetijsko zemljišče, prihranil 350.000 evrov. »Ogledal sem si razmere na terenu. Takoj sem videl, da to že ne more biti dobra kmetijska zemlja, ker je meter pod gladino in jo morje poplavlja.«

Znižal mesečni pavšal Senici in Čeferinu

Odvetniškima pisarnama Senica in Čeferin je znižal pavšala s pet tisočakov na 3500 evrov na mesec, češ da ne potrebujejo toliko njihovih storitev.

Mišič še pravi, da zahteva razdrtje pogodbe s podjetjem, ki je urejalo objave na facebooku in je lani dobilo 72.000, letos pa 32.000 evrov. Za katero podjetje gre, ne pove. »Lepo vas prosim?! Poleg tega so računali nekakšno kvazipovezovanje z lokalno skupnostjo, storitve pa niso opravljali.«

Bo danes vendarle podpisal pogodbo?

Mišič sicer ni podal ocene, koliko je plačal za nove analize, prav tako pa ni razkril, kdo vse še živi na račun Luke Koper. Je pa za Finance povedal, da piše poročilo, ki bo končano najpozneje do oktobrske skupščine. »Čeprav še nimam pogodbe o zaposlitvi, sem že dobil v podpis dva papirja o varovanju zaupnosti, tako da se moram posvetovati z odvetnikom,« dodaja. Sicer pa se bodo nadzorniki Luke Koper srečali danes, ni pa še jasno, ali bo danes tudi prišlo do podpisa pogodbe o poslovodenju. Neuradni viri, na katere se sklicujejo pri časniku, o tem dvomijo in pričakujejo zaplete na seji. Menda se nekateri nadzorniki že pripravljajo, da bo trajala pozno v noč.

Če ne bo dobil plače, lahko toži

In kaj pomeni za Luko Koper, da Mišič nima pogodbe? »Pogodba je pravna podlaga za morebitno ugotavljanje kršenja dolžnosti ali odškodninske odgovornosti,« pravi Irena Prijović iz združenja nadzornikov. Če predsednik uprave nima pogodbe, lahko ne dobi plače in drugih ob imenovanju dogovorjenih bonitet z nadzorniki. Mišič bi moral plačo dobiti 12. oktobra, in če je ne dobi, lahko toži Luko Koper. Če zato nastane škoda, lahko delničarji tožijo nadzornike. Nadzorniki so ga namreč na položaj imenovali, ne podpišejo pa pogodbe.

Podpredsednik nadzornega sveta Nikolaj Abrahamsberg zapletov s pogodbo včeraj ni komentiral, je pa pred tedni za Finance dejal, da »ni primerno, da ekipa, ki odhaja, sklepa pogodbo, s katero bo vzpostavljeno razmerje za daljše obdobje. To bi bilo neresno.« Abrahamsberg meni, da bodo lastniki na izredni skupščini verjetno odpoklicali trenutne nadzornike luke. Nasprotno pa ima Mišič o tem svoje mnenje: kot pišejo v časniku je prepričan, da ima Abrahamsberg polna pooblastila in da gre le za izgovore. 

Sicer pa ima Mišič še svoje kandidate, ki bi jih rad pripeljal v upravo luke. Gre za Mitjo Dulca, ki bil bil v upravi odgovoren za trženje in po Mišičevem mnenju odličen član uprave. 


Mišič in otroka brez zdravstvenega zavarovanja

Ko je Mišiču 22. avgusta na podlagi odstopne izjave prenehala funkcija državnega sekretarja v kabinetu vlade, je bil odjavljen tudi iz zdravstvenega zavarovanja, prav tako sta bila odjavljena oba njegova otroka, ki sta bila zavarovana po njem, njegova žena Tatjana pa je vse skupaj ugotovila šele 13. septembra in otroka zavarovala po sebi, je Mišičeva žena povedala za Žurnal. Za zdaj se še niso odločili, ali bi Mišiča zavarovali prek družinskega podjetja.

In čeprav je vlada napovedala oster boj delu na črno, to očitno v primeru G. G. Mišiča ne moti pretirano. Mišič je brez zavarovanja od 23. avgusta, 26. avgusta je bil imenovan na čelo Luke Koper, vodenje pa je prevzel 6. septembra. Pogodbe, kot smo zapisali, še vedno ni podpisal. Za Žurnal je glavna inšpektorica za delo Nataša Trček povedala, da gredo inšpektorji na delo. »Spoštovanje delovnopravne zakonodaje bomo preverili in takrat bo mogoče oceniti morebitne kršitve v tem primeru,« je povedala Trčkova skoraj slab mesec po Mišičevem prevzemu poslov.

Zaradi Mišiča poslansko vprašanje ministrici

Kaj se dogaja z Mišičevo pogodbo o zaposlitvi, zanima tudi poslanca SDS Tomaža Lisca, zato je poslansko vprašanje v zvezi z delovnopravno zakonodajo naslovil na ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak.

Ministrico vprašuje, kako bo ukrepala v tem konkretnem primeru, saj gre za očitno delovanje v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih, in ali bo ukrepala v skladu s tem zakonom in v skladu z zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Zanima ga še, ali bodo inšpekcijske službe ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi, ki jim jih nalaga zakonodaja. Ministrico še vprašuje, ali je »problem zasedbe položaja predsednika uprave neustrezna (premajhna) izobrazba kandidata oziroma že izvoljenega kandidata. Če to drži, kako boste ukrepali, če bo nadzorni svet družbe zaradi tega spremenil statut družbe in tako post festum spremenil 'pravila igre'?«

Ministrica bo odgovarjala še na Liščevo vprašanje, na podlagi katerih predpisov ima predsednik uprave Luke Koper brez pogodbe o zaposlitvi podlago za izplačilo dohodkov in kako bo ukrepala proti družbi Luka Koper, »ki je očitno zaradi zgoraj navedenih dejstev v prekršku«.

 

Deli s prijatelji