JEZNI KRAJANI

Zaradi ministrovih besed grozijo, da bodo zaprli cesto Draženci–Gruškovje

Objavljeno 22. september 2014 17.22 | Posodobljeno 22. september 2014 17.22 | Piše: STA, P. Pa.

Napovedali so, da bodo zaprli glavno cesto, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Na mejnem prehodu Gruškovje se čaka

PTUJ – V Spodnjem Podravju še vedno odmevajo besede novega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki je podvomil, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje prioriteta. Tamkajšnji župani so zato na pristojne naslovili svoje zahteve, in če te ne bodo izpolnjene, civilne iniciative napovedujejo zapore glavne ceste.

Katastrofalne razmere

Kot je na današnji novinarski konferenci v Podlehniku povedal tamkajšnji župan Marko Maučič, negotove razmere v zvezi z začetkom gradnje 13-kilometrskega odseka avtoceste do hrvaške meje ne vplivajo katastrofalno le na infrastrukturo s tem, ko poleti nastajajo zastoji, pač pa tudi na področje prometne varnosti za lokalno prebivalstvo ter gospodarstvo v regiji.

Ob tem je spomnil, da so zemljišča in objekti na trasi avtoceste že skoraj v celoti odkupljeni, ljudje pa se izseljujejo iz svojih hiš, saj kupoprodajne pogodbe pri nekaterih določajo rok za izselitev že za letošnji 1. december. V primeru ustavitve projekta bi ostala neobdelana tudi številna zemljišča, ki jih je odkupila država.

Skupaj z župani sosednjih občin – Friderikom Bračičem iz občine Videm, Antonom Butolenom iz Žetal, Stanislavom Glažarjem iz Hajdine in Štefanom Čelanom s Ptuja – je zato danes na državo naslovil zahtevo, naj se takoj nadaljujejo aktivnosti za začetek gradnje omenjenega odseka. Ministra Gašperšiča pa so pozvali, naj se takoj sestane s predstavniki lokalnih skupnosti in civilne iniciative.

Ob tem župani omenjenih občin do 1. oktobra pričakujejo podpis sklepa o potrditvi investicijskega programa, ki je podlaga za začetek izbire izvajalca. Objavo razpisa za izbiro izvajalca del na odseku, za katerega je bilo že izdano gradbeno dovoljenje, zahtevajo do 15. oktobra, v nasprotnem primeru bodo že naslednji dan predsednika vlade Mira Cerarja pozvali k obisku območja trase avtoceste.

Ministrove besede so jih razjezile

Za dodaten pritisk na državo bodo poskrbele tudi civilne iniciative, ki so se zdaj združile v enotno iniciativo ter dale jasno vedeti, da zahtevajo dokončanje avtocestnega odseka, ki predstavlja edinih nedokončanih 13 kilometrov na 2300 kilometrov dolgem odseku med Hamburgom in Solunom.

Kot je povedala predstavnica civilne iniciative Danica Kurež, bodo v primeru neposlušnosti pristojnih začeli akcije državljanske nepokorščine. Tako bodo v primeru neuresničitve zahtev že pred prazniki, 30. in 31. oktobra, pripravili prve občasne zapore glavne ceste, ki jih bodo v tedenskih intervalih stopnjevali ob koncih tedna do popolne državljanske nepokorščine. Ob tem bodo svoje težave predstavili tudi mednarodni javnosti.

Gašperšič je še kot kandidat za ministra v predstavitvi svojih načrtov na matičnem odboru državnega zbora presenetil z razmišljanji o tem, da Slovenija drugega tira železniške proge Divača–Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bo potrebovala še najmanj naslednjih 30 ali 40 let. Prav tako je podvomil, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje prioriteta. S tem namreč po njegovem mnenju rešujemo turiste na poti na Hrvaško, koristi za državo pa to ne prinaša.
 

Deli s prijatelji