ČISTKA

Zaradi Mercatorja ukinjajo Poglede Slovenije

Objavljeno 09. julij 2013 18.21 | Posodobljeno 09. julij 2013 18.40 | Piše: M. U.

Šlo naj bi za politično odločitev.

Bojan Traven in Uroš Slak. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

LJUBLJANA – Oddaje Pogledi Slovenije, ki je bila paradna informativno debatna oddaja nacionalne televizije, jeseni očitno ne bo več. Kot je sporočil eden od ustvarjalcev oddaje Bojan Traven, se »zaradi politične odločitve programskega direktorja Janeza Lombergarja po zadnji oddaji o Mercatorju oddaja Pogledi Slovenije ukinja«.

»To je začetek konca demokracije,« je ob tem za Finance dejal Traven.

»V 20 letih toliko pritiskov kot zaradi Mercatorja še ni bilo«

Traven in voditelj Uroš Slak sta sicer o ukinitvi oddaje spisala tudi pismo predsedniku programskega sveta Miranu Lesjaku in predsedniku nadzornega odbora Mihu Klunu. Med vzroki za ukinitev oddaje pa sta navedla: »V zadnji oddaji smo razkrivali, kako je prišlo do tihega soglasja izvršne veje oblasti do prodaje Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću, njegov model delovanja na Hrvaškem, predvsem do medijev in novinarjev, ki si dobesedno ne upajo razkriti ničesar, kar bi škodilo njegovemu imperiju, t. i. sinergijske učinke združitve, ki kažejo na propad slovenske živilske industrije. Že pred oddajo, še posebej pa po novinarski konferenci predsednice vlade, kjer ni želela odgovarjati na naša vprašanja – novinar vendar lahko le vprašuje –, je bilo jasno, da bodo poskušali nekateri oddajo preprečiti, kajti toliko klicev različnih lobistov in odločevalcev v najini 20-letni karieri še ni bilo.«

Zato bo v sredo pred stavbo RTV Slovenija tudi novinarska konferenca, ki jo zaradi svobode govora, ohranjanja novinarskega dostojanstva in profesionalnosti sklicujeta Traven in voditelj oddaje Uroš Slak. 

Na pojasnila javnega zavoda RTV Slovenija še čakamo.

Deli s prijatelji