ODDAJA OBRAZCEV

Zaradi malomarnih najemodajalcev Gurs podaljšuje rok

Objavljeno 12. december 2013 22.46 | Posodobljeno 12. december 2013 22.46 | Piše: Ma. F.

Vse tiste, ki so posredovali nepopolne podatke, bo geodetska uprava v naslednjih dneh pozvala, da vloge dopolnijo.

LJUBLJANA – V zadnjih dneh je Geodetska uprava RS (Gurs) prejela približno 8000 obrazcev fizičnih oseb za poročanje o najemnih pravnih razmerjih v evidenco trga nepremičnin. Ker je priliv teh vlog še vedno močno povečan, Gurs podaljšuje rok za poročanje. Za fizične osebe, ki oddajajo poročila prek obrazcev, je podaljšan do 15. januarja 2014, za oddajo prek spletne aplikacije pa je (tako za fizične kot pravne osebe) rok 1. marec.

Najemodajalci, fizične osebe, sporočajo podatke na obrazcih ali v elektronski obliki prek spletnega portala Prostor. Za registracijo za uporabo spletne aplikacije je potrebno digitalno potrdilo. Prodajalci nepremičnin poročajo izključno elektronsko, prav tako najemodajalci, pravne osebe.

Nepopolni obrazci

Gurs ob prvem pregledu ugotavlja, da je veliko doslej posredovanih obrazcev nepopolnih in jih ni moč evidentirati, manjkajo predvsem bistveni podatki o predmetu posla (npr. brez navedbe vrste najemnega pravnega posla, vrste nepremičnine, ki je predmet oddajanja, identifikacijskih številk nepremičnine in podobno), tudi zato se rok za poročanje o aktivnih najemnih poslih fizičnih oseb, ki oddajajo poročila prek obrazcev, s 15. decembra podaljša do 15. januarja. Za poročanje o najemnih poslih pravnih subjektov prek spletne aplikacije se podaljša do 1. marca 2014.

Vse tiste, ki so posredovali nepopolne podatke, bo Gurs v naslednjih dneh pozval, da vloge dopolnijo.

Deli s prijatelji