EVROPSKE VOLITVE

Zaradi Lukšičeve kandidature nesoglasja znotraj SD

Objavljeno 18. april 2014 10.51 | Posodobljeno 18. april 2014 10.51 | Piše: STA, A. L.

Na seznamu so Igor Lukšič, Tanja Fajon, Mojca Kleva Kekuš, Anton Bebler, Marinka Vovk, Matevž Frangež, Ljubica Jelušič in Patrick Vlačič.

Igor Lukšič je nosilec liste, sledijo pa mu Tanja Fajon in drugi.

LJUBLJANA – Konferenca SD je z 78 glasovi za in dvema proti podprla kandidatno listo stranke za evropske volitve. Kandidati so na predstavitvi poudarili, da potrebujemo novo in boljšo Evropo, ki bo omogočala razvoj Slovenije. Volitve so tudi za samo stranko preizkus, kolikšno podporo uživa, še priznava nosilec liste in predsednik SD Igor Lukšič.

Po Lukšičevih besedah so na kandidatni listi zbrani ljudje »za novo Evropo, ki bo imela posluh za mlade, ki bo delala za delovna mesta in ne le za finančne mogotce«. Lukšiču na listi sledi sedanja evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dejala, da je edini pravi odgovor na volitvah odgovor za boljšo Evropo. Kot je dodala, gredo v stranki naprej »z najbolj naprednim programom, ki bo človeka spet postavil v ospredje«.

Lukšič je dejal tudi, da so te volitve za stranko zelo pomembne. Na vprašanje, ali »beži v Evropo« ali bo stranko popeljal tudi na državnozborske volitve, pa je odgovoril, da se kot predsednik stranke ne izogiba nobenih volitev.

Kleva Kekuš bi še nekaj mandatov

Na tretjem mestu je prav tako aktualna poslanka Mojca Kleva Kekuš, ki pa je izpostavila, da ima v Evropskem parlamentu še nekaj nedokončanih projektov, ki jih namerava dokončati v naslednjem mandatu in ji lahko prinesejo »ne le enega, ampak še nekaj mandatov«. Omenila je boj proti davčnim oazam.

Profesor Anton Bebler je četrti na listi in se, kot pravi, zavzema za bolj humano, varno, socialno in boljšo Evropo. Po njegovem mnenju je SD stranka, ki najbolj dosledno zagovarja vrednote socialne države.

Podjetnica Marinka Vovk SD zastopa kot peta na listi, izpostavila pa je zlasti zelena delovna mesta, ki po njeni oceni predstavljajo ključen trenutek, pri katerem ne smemo zamuditi priložnosti. Na šestem mestu kandidira poslanec SD Matevž Frangež, ki si želi, da Evropa znova postane »obljuba najboljše prihodnosti«. Sledi mu prav tako poslanka SD Ljubica Jelušič, ki se je med drugim zoperstavila dvojnim kriterijem v EU oziroma pričakovanjem, da nove članice EU izpolnjujejo bistveno težje pogoje, kot veljajo za starejše države članice.

Kot zadnji na listi SD zastopa nekdanji minister Patrick Vlačič, ki je spomnil na »evforijo ob vstopu v EU«, ko so ljudje imeli upanje. Današnja kritičnost do EU po njegovem mnenju kaže, da Unija taka, kot je danes, ni dobra, zato meni, da gre z zmago socialnih demokratov lahko EU po boljši poti.

Lukšič skočil na prvo mesto

V stranki naj bi se sicer pojavljala nesoglasja zaradi vrstnega reda. Kleva Kekuševa je danes pojasnila, da so imeli nekaj kritičnih pogledov glede prvih treh mest na listi, a je dodala, da je predsednik »glava te družine«, in ko se je odločil za kandidaturo, so ga na kolegiju predsednika stranke tudi soglasno podprli. Ob tem upa, da je tretje mesto še vedno izvoljivo, za kar si bo tudi prizadevala.

Fajonova je dodala, da ne gre za »neobičajne razprtije«, temveč za demokratičen postopek, ki ga ima zagotovo vsaka stranka pred katerimi koli volitvami. »Odločitev smo sprejeli soglasno in od tod naprej gremo na vsaj dva poslanska mandata,« je sklenila.

Deli s prijatelji