BUTALSKO

Zaradi Ljubljane 
brez evrobasketa?

Objavljeno 10. julij 2013 09.12 | Posodobljeno 10. julij 2013 10.11 | Piše: Drago Perko

Obračunavanje med Ljubljano in Košarkarsko zvezo Slovenije.

Peter Vilfan

LJUBLJANA – Košarkarska vročica je zajela Slovenijo, Lakovič, Dragić, Udrih in Nachbar nas pozdravljajo na vsakem koraku. Še 56 dni je ostalo do prvih tekem evropskega prvenstva. Spet pa se je izkazalo, da se v Sloveniji nič, ampak res nič ne more zgoditi in organizirati, da se ob tem ne bi pošteno ali malce manj pošteno sporekli. Na veselicah se po navadi še dobro stepejo.

Niti v primeru evropskega prvenstva ni nič drugače, pesti niso pele, ozračje pa je krepko naelektreno. V lase so si skočili ljubljanski župan Zoran Janković ter organizatorji prvenstva, zbrani okoli Košarkarske zveze Slovenije in podjetja EP 2013. Niso redki, ki trdijo, da v teh zadevah precej načelni Janković ne bo popustil niti za milimeter. Drugi gredo korak naprej, Ljubljana prvenstva sploh ne bo gostila, tisti najbolj pesimistični pa so prepričani, da lahko Slovenija ostane brez evrobasketa! Turki so se še lani poleti hvalili, da lahko tak projekt izpeljejo, kot bi trenil z očesom. »Če jim ne bo uspelo, Turčija prevzame projekt in ga organizira v 10 dneh. Brez problemov,« se je v Beogradu širokoustil selektor turške reprezentance Bogdan Boša Tanjević. Če se vihar v kozarcu vode ne pomiri, se lahko zgodi tudi Kebab Eurobasket!

Med Ljubljano in organizatorji prvenstva je vladala očitno le navidezna idila, nasmehi in tople beseda pa so bili rezervirani za čas, ko so bile prižgane kamere in vključeni mikrofoni. Ko so ugasnile luči, je bilo ljubezni na najvišji ravni konec. »Ključne zadeve po več mesecih (celo več letih) truda, kompromisov in popuščanj s strani KZS in EP 2013, d. o. o., do Mestne občine Ljubljane ter zgolj 56 dni pred začetkom tega pomembnega dogodka niso dogovorjene,« povedo na zvezi in zatrdijo, da niti po vnovičnem sestanku konec junija ni bilo podpisa pogodbe. »MOL si posamezne odprte postavke – zlasti vse ključne – razlaga povsem nasprotno in v izrazito škodo KZS.«

Janković je popravil zapisnik

Zapletlo se je pri kotizaciji, stroških za urejanje dvorane Tivoli, Jankoviću pa ni pogodu niti direktiva organizatorjev, katere pijače sme med prvenstvom točiti na Kongresnem trgu. Kaplja čez rob je bil popravljen Jankovićev zapisnik zadnjega skupnega sestanka (28. 6.). Košarkarska zveza je bila tako negativno presenečena nad vsem, da je slavnostno novinarsko konferenco enostransko odpovedala le nekaj ur prej.

Košarkarska zveza Slovenije si je že pred začetkom evropskega prvenstva zadala jasen cilj, tekmovanje želijo narediti s plusom 2,800.000 evrov, ta sredstva pa bi v prihodnjih letih vložili v gradnjo slovenskega košarkarskega centra. Evrčke bi prispevale občine gostiteljice. Višina sofinanciranja je bila opredeljena sorazmerno z višino prejetih sredstev iz evropskih strukturnih skladov, v številkah bi to pomenilo, da bi Jesenice plačale 1,598.109,18 evra, Koper 634.057,10, Ljubljana pa 567.057,70 evra. Ta tri mesta bi to dobila iz evropskih strukturnih skladov za obnovo dvoran. Tivolija v Ljubljani zaradi zapletov pri izbiri izvajalca ne bodo obnavljali, ampak le lepotno pošminkali, zato za njih ni sredstev, posledično pa mestu tega ni treba plačati. To naj bi bilo zapisano tudi v medsebojni pogodbi, ki jo je KZS podpisal, a je očitno spregledal ta bistven element, s katerim se je Janković rešil kotizacije. Kljub temu pa preseneča podatek z zadnjega medsebojnega usklajevanja. »Župan g. Zoran Janković je potrdil plačilo osnovnega sofinanciranja MOL (končni znesek 567.833,11).« Bo Janković kljub temu plačal, kar je obljubil? Redki so, ki temu verjamejo.

»Glavno jabolko spora ni toliko kotizacija kot urejenost dvorane v skladu s pravili Fiba Europe,« namigne tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič, ki pravi, da bo višina kotizacije še stvar nadaljnjih pogovorov. Jankovićevi vztrajajo, da bodo v Tivoliju naredili vse na mestne stroške, kar bo ostalo Ljubljani in Tivoliju, ne mislijo pa izpolnjevati zahtev Fiba Europe, zato bi moral KZS nositi stroške tiste adaptacije dvorane, ki je nujna za prvenstvo. To ni v skladu z osnovnim dogovorom, ki so ga mesta gostitelji sklenili z zvezo, da dvorane uredijo po merilih Event Manuala Fiba Europe. Janković se ne strinja niti s tem, da se v fan coni upoštevajo predpisi Fiba Europe, ampak se bo veselilo in plesalo po taktih ter zakonitostih mestne občine.

Neprimerna komunikacija

Nad viharjem v prestolnici je šokiran tudi Peter Vilfan. »Šele ko sem prišel na novinarsko konferenco, sem izvedel, kaj se je zgodilo. V vsebino se nisem spuščal, to je stvar mesta, košarkarske zveze in EP 2013, sem pa šokiran nad načinom komunikacije in reakcije enega od akterjev. Ni primerno, da neki uslužbenec župana glavnega mesta kar s sporočilom obvesti, da novinarske konference ne bo. Prepričan sem, da je bilo to storjeno v afektu in da so danes glave treznejše,« je Vilfan, ljubljanski mestni svetnik in ambasador EP, presenečen nad ravnanjem zveze. »Rešitev je ena sama – dogovor med obema stranema, pa če se bo treba zato sestati še desetkrat. Tako je to v življenju,« nadaljuje nekdanji košarkar Olimpije in spomni, da ne smemo pozabiti, kako je Iztok Rems, idejni oče evrobasketa, ravno pri Zoranu Jankoviću uvodoma dobil brezpogojno podporo za tak projekt: »Pred leti me je Iztok poklical, skupaj sva odšla do Zorana Jankovića, ki je vedno odprt za vse ideje in pobude. Šla sva po nasvet, kako se zadeve lotiti in ali jo je sploh mogoče izpeljati. Jankoviću ni manjkalo izkušenj, saj je organiziral EP v rokometu. Že takrat je zatrdil, da ima zveza pri organizaciji EP brezpogojno podporo. »Ni bilo ideje KZS, ki je MOL ne bi pomagal realizirati.«

Vilfan pohvali idejo KZS, ki si je zadal, da bo prvenstvo končal v pozitivnih številkah. »Podpiram to in tudi idejo, da se denar najprej vlaga v nove košarkarske projekte. A vsi skupaj se moramo zavedati – v petih letih so se razmere drastično spremenile; zamenjali so se ministri, gospodarska situacija se menja iz dneva v dan, kriza je na vseh koncih in krajih, vsak dan je slabše … Glavna naloga vseh akterjev s KZS in EP 2013 na čelu je, da izpelje prvenstvo v zadovoljstvo vseh akterjev ter gostov iz tujine. Če bo na koncu kaj dobička, četudi le nekaj sto tisoč evrov, bo to velik uspeh. Kriza ne izbira, žrtve smo vsi.«

Bo zdaj MOL razumel?

»Poslali smo jim zapisnik, nanj smo dobili odgovore, ki so nas malce presenetili. Odgovorili smo jim ponovno, upam, da bodo zdaj razumeli,« se na nove zahteve in spremenjene pogoje odzove Volčič in pojasni, zakaj je zveza odpovedala ponedeljkovo novinarsko konferenco: »Nismo želeli govoriti o nečem, kar ni dogovorjeno, da ne bi potem čez en mesec spet spreminjali dogovora.«

Kaj pravi MOL?

Iz Mestne občine Ljubljana smo na vprašanje, kako komentirajo zaplet, dobili čisto kratek odgovor, da so presenečeni nad ravnijo komunikacije KZS oziroma podjetja EP 2013, da pa vendar verjamejo v rešitev zapleta.

Deli s prijatelji