TRENJA NA VRHU

Zaradi lekarništva 
se trese koalicija

Objavljeno 11. oktober 2016 16.50 | Posodobljeno 11. oktober 2016 16.51 | Piše: Jadran Vatovec

Zagata je velika: Desus in SD proti predlogom ministrov SMC.

Dr. Miro Cerar in Karl Erjavec: kaj šele bo, če bo tudi Evropska komisija od nas zahtevala drugačen zakon o lekarniški dejavnosti? Foto Jure Eržen

LJUBLJANA – V koaliciji še vedno niso usklajeni niti glede podpore dvema novelama, spremembi zakona o nalogah in pooblastilih policije ter spremembi zakona o varovanju državne meje. Prvak Desusa, zunanji minister Karl Erjavec, opozarja na nujnost zagotavljanja ravnotežja na tako občutljivem področju, prvak SD, kmetijski minister mag. Dejan Židan, pa na to, da je pri tako pomembnih vprašanjih zaželen čim širši družbeni konsenz. A ne gre samo za to. Sindikati javnega sektorja so vlado medtem izsilili (prisilili), da je obljubila, da bo, če z njimi ne bo dosegla kompromisnega dogovora, parlament obvestila, da pogoji za nadaljevanje sprejemanja njenega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 pač niso izpolnjeni.

Še en greh slabe banke

Omeniti kaže tudi najnovejši škandal, ki obremenjuje paravladno slabo banko (Družbo za upravljanje terjatev bank, DUTB). Ne samo zaradi tega, ker je spletni portal Pod črto objavil zapisnike sej upravnega odbora slabe banke, ki potrjujejo, da se ključni posamezniki v vrhu DUTB želijo izogibati upoštevanju zakonov. Dr. Marko Simoneti, predsednik upravnega odbora DUTB, je priznal, da so se vsi stari in tudi novi člani upravnega odbora strinjali, da so omejitve »Lahovnikovega« plačnega zakona moteče za menedžerje državnih podjetij, ki bi radi več zaslužili. Pravi, da je zaradi tega res na glas razmišljal, kako bi se bilo treba izogniti spoštovanju zakona. S tem da bi morda kar DUBT menedžerjem plačeval po 20.000 evrov plačila na mesec? Morda.

No, vlado je, naj se to sliši še tako bizarno, najnevarneje začelo zanašati na njenem bananinem olupku, ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc poskušala skozi parlamentarno sito spraviti predlog zakona o lekarniški dejavnosti. Ko največja prepreka za tak predlog zakona ni bila (niti ni mogla biti) opozicija, je njegovemu sprejetju začel nasprotovati Desus. Nekdanji zdravstveni minister, poslanec Desusa Tomaž Gantar, je, čeprav je še vedno tudi poslanec koalicije, opozoril, da je nujno treba preprečiti obravnavo tega zakonskega predloga, saj je v njem več določil, ki so neustavna oziroma protiustavna. Pa tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba (ZPS) je napisala več kot 20 strani pripomb in pomislekov. Proti temu zakonskemu predlogu.

EU res še ni začela postopka

A niti v Židanovem SD ne morejo razumeti, kako to, da nedavno interpelirana ministrica za zdravje ne zmore upoštevati strokovnih pripomb ZPS in popraviti besedila zakona. Mag. Židan se je zato strinjal, da je obravnavo takšnega predloga vsekakor bolje preložiti. Kaj pa Kolar Celarčeva? Pravi, da del vladne koalicije ruši pomemben sistemski zakon, čeprav je ta ključni del zdravstvene reforme. In? Odbor za zdravstvo je sprejel sklep, da je treba pred nadaljevanjem postopka počakati oziroma opraviti javno predstavitev mnenj. Proti takšnemu sklepu so glasovali samo poslanci SMC in Združene levice. Mar to ne pomeni, da se je Slovenija znova začela hitreje bližati predčasnim parlamentarnim volitvam?

Še nekaj je treba omeniti: črni oblaki so se k nam (prav nad slovensko lekarniško dejavnostjo in njeno zakonsko ureditvijo) medtem začeli zgrinjati tudi iz Bruslja. Evropska komisija zaradi tega, kot se tolažijo na finančnem ministrstvu, resda še ni začela (formalnega) postopka proti naši državi, vendar že zbira podatke, na podlagi katerih se bo odločila, ali zavreči pritožbo zasebne lekarnarice s koncesijo iz Grosuplja (zmotilo jo je, da zasebne lekarne za enak promet plačujejo celo do trikrat več davka kot občinski lekarniški zavodi) ali začeti postopek. Ups. Če nas bo EU nazadnje oglobila, bo, jasno, s tem znova po žepu udarila, ne države, vse davkoplačevalce.

Razumljivo je, skratka, zakaj premier dr. Miro Cerar v zadnjih dneh pozornost posveča slovenskim športnicam in športnikom, ki so Slovenijo častno zastopali na 15. paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ter poudarja, da so lahko naš zgled in navdih, ter čemu se navdušuje nad izvolitvijo Aleksandra Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze ali zadovoljno razpreda o tem, kako je Slovenija s kandidaturo dr. Danila Türka za generalnega sekretarja OZN dokazala, da premore tako verodostojne kandidate. (Naj)laže je po nojevsko tiščati glavo v pesek.

Dobovšek za grešnega kozla

Tudi sprememba volilne zakonodaje je v slepi ulici. Odbor državnega zbora za notranje zadeve se je po več kot enem letu drugič lotil razprave o paketu volilne zakonodaje (o noveli zakonov o volitvah v DZ, o državnem svetu, o volitvah predsednika republike, o vladi, o lokalnih volitvah in o lokalni samoupravi; novela zakona o poslancih je sicer v pristojnosti mandatno-volilne komisije). Po kratki uvodni polemiki se je večina članov odbora na predlog Janija Möderndorferja (SMC) salomonsko odločila, da bi razpravo nadaljevala »na eni od naslednjih sej«. Namesto da bi vlada zagrabila, kot pravimo, bika za roge – pravni strokovnjaki parlamentarne zakonodajno-pravne službe so jo pravočasno opozorili, da bi bilo treba odpraviti kopico ustavnopravnih dilem v zvezi z naštetimi novelami –, je Möderndorfer raje kar nepovezanega poslanca dr. Bojana Dobovška javno (celo v posebnem sporočilu za javnost!) obtožil, da, čeprav so ga polna usta integritete javnih funkcionarjev in boja proti korupciji, preprečuje sprejem novel. Roko na srce, če bi res (lahko) dr. Dobovšek sam odločal o sprejemu zakonov, ki se sprejemajo z dvetretjinsko večino, zdajšnje vlade že dalj časa ne bi bilo več. 

 

Deli s prijatelji