ZLORABA

Zaradi lažne prijave pol leta zapora ali 83 evrov kazni

Objavljeno 06. februar 2012 18.22 | Posodobljeno 06. februar 2012 17.14 | Piše: D. P.

Lažnih klicev na številko 112 je manj kot en odstotek.

Če se norčujete na nepravem naslovu, se vam obeta kazen – finančna ali zaporna.

LJUBLJANA – Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) za zdaj na srečo še nima takšnih težav kot hrvaški reševalci, ki jih presenečajo še s številnimi lažnimi klici na pomoč.

Manj kot en odstotek lažnih klicev

»V 13 regijskih centrih za obveščanje, ki pri nas sprejemajo klice v sili na številko 112, nimamo večjega števila lažnih klicev na pomoč, tudi v teh mrzlih dneh ne. Takšnih klicev je v letnih statistikah pri nas manj kot 1 odstotek,« je pojasnila Vesna Marčič, predstavnica za stike z javnostjo URSZR.

Prijava policiji

Če se zgodi lažni klic, pa take primer(k)e prijavijo policiji. Po kazenskem zakoniku RS je lažno pošiljanje znakov za nevarnost kaznivo dejanje.

Nikar ne žalite operaterjev

Izvedeli smo tudi, kaj se zgodi, če kdo žali njihove ooperaterje. »Če kdo vznemirja in žali naše operaterje, ki sprejemajo klice v sili, ga naprej prijavimo operaterju, pri katerem ima sklenjeno naročniško razmerje. Če kljub opozorilu operaterja nadaljuje svoje početje, osebo prijavimo agenciji za pošto in elektronske komunikacije, ki proti njej uvede prekrškovni postopek.«

V zapor ali pa plačilo kazni

Policija v primeru zlorabe instituta klica v sili deluje v skladu z veljavno zakonodajo. V primeru zlorab gre lahko za kaznivo dejanje zloraba znamenj za pomoč in za nevarnost po 312. členu kazenskega zakonika (storilec se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev) ali za prekršek po 23. členu zakona o varstvu javnega reda in miru (lažna najava kršitve, za kar je predvidena globa 83,46 evra).

Deli s prijatelji