PORAVNAVA

Zaradi krize je pristal na občutno manjšo odškodnino

Objavljeno 18. junij 2012 17.40 | Posodobljeno 18. junij 2012 17.18 | Piše: M. U., STA

Bivši minister Svetlik nezakonito odpovedal zaposlitev Marku Štrovsu, država plačala 12.000 evrov.

Nekdanji vodja službe za vojna grobišča Marko Štrovs (foto: Zore Janoš).

LJUBLJANA – Nekdanji vodja službe za vojna grobišča Marko Štrovs je prejel 12.000 evrov odškodnine, ker je sodišče ugotovilo, da mu je bivši minister za delo Ivan Svetlik marca lani nezakonito odpovedal zaposlitev. Čeprav je zahteval 54.000 evrov, je zaradi splošnega finančnega položaja v državi pristal na manj. Z izplačilom odškodnine, za katero se je nekdanji vodja službe za vojna grobišča na ministrstvu za delo Štrovs poravnal z vlado, se je končala sodna zadeva v zvezi z izredno odpovedjo, ki jo je dobil marca lani zaradi sporov glede ureditve grobišča v Mostecu oziroma pri Dobovi blizu Brežic.

Ker je želel podrobnejše preiskave grobišča pri Dobovi, je dobil odpoved

Tam je Štrovs jeseni 2010 našel veliko grobišče žrtev povojnih pobojev, ki so ga prej iskali že nekajkrat, vendar ga niso našli. Nato je želel ugotoviti, ali so v njem tudi pogrešani nemški vojaki, ki so tam izginili maja 1945. »Želeli smo opraviti podrobnejše preiskave, da bi ugotovili, kdo vse je tam pokopan. Vendar je prišlo do sporov s tožilstvom in policijo, ki je prepovedala vse nadaljnje preiskave,« je povedal. Sam se s tem ni strinjal, to je napisal tudi v elektronski pošti – in zaradi tega dobil izredno odpoved delovnega razmerja. »Vrgli so me iz službe, brez odpravnine, ukinili so tudi službo za vojna grobišča kot takšno in od takrat na teh prikritih grobiščih rasteta vse višji plevel in trava,« opozarja Štrovs.

Na množičnem grobišču zdaj plevel in žito

Štrovsa pa še vedno moti, da je ravno prikrito grobišče med Brežicami in Dobovo, ki ga je stalo službo, zdaj izredno neurejeno. Kmet, ki je lastnik njive, na kateri je grobišče, je pustil vse pri miru, tam pa raste plevel, ki je že prerasel tablico, označujočo grobišče, pravi. »Na delu tega grobišča je neki drug kmet posadil tudi krušno žito, ki naj mu dobro tekne glede na to, da je posajeno na množici trupel,« ogorčeno pravi Štrovs. Štrovs upa, da bo vlada prihranek, ki je nastal s poravnavo, uporabila tudi za to, da bo poskrbela za dostojno ureditev množičnega grobišča pri Dobovi in še kakšnega od več kot 200 s sondiranji potrjenih grobišč po Sloveniji.

Deli s prijatelji