PETEK, 20. JUNIJ

Zaradi Janše izredne razmere na Dobu

Objavljeno 19. junij 2014 20.51 | Posodobljeno 19. junij 2014 20.51 | Piše: S. N.

Dostop so omejili tudi novinarjem.

Janez Janša danes ob prihodu na sodišče.

DOB – Petek, 20. junij, bo za nekatere žalosten, za druge vesel dan, je razbrati z družabnih omrežij. Prestajanje zaporne kazni bo namreč, če ne bo kakšnih večjih presenečenj (čeprav niso pričakovana), začel v primeru Patria obsojeni predsednik opozicijske SDS Janez Janša. Kot je znano, naj bi ga na pot za rešetke pospremila množica, a okoli poldneva so iz Uprave RS za izvrševanje kazenski sankcij sporočili nekaj, kar utegne te načrte pokvariti: 


»Generalni urad Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je v zadnjih dneh prejel številna vprašanja v zvezi z morebitnim prihodom Janeza Janše na prestajanje kazni zapora.

Glede na navedeno Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij podaja naslednja pojasnila:

– Zaradi nemotenega dela Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob v petek, 20. junija 2014, predstavnikom medijev vstop v varovano območje zavoda ne bo možen.
– Do nadaljnjega tudi ne bomo omogočali snemanja slikovnega in zvočnega gradiva v ZPKZ Dob.
– Vsa pojasnila in odgovore na vprašanja vam bomo na primeren način posredovali v naslednjem tednu.«

Dostop omogočen le do varovanega območja zavoda

Na omenjeno upravo smo že naslovili vprašanja, do kod bo dejansko mogoče priti. Kot so nam dodatno pojasnili, so zaprtim osebam zagotovljene temeljne človekove pravice in svoboščine, razen tistim, ki so jim odvzete zaradi izvršitve kazenske sankcije. »Čeprav se zavedamo velikega zanimanja javnosti in posledično medijev za konkreten začetek prestajanja kazni zapora, mora Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij zagotoviti nemoteno delo ZPKZ Dob ter spoštovanje pravic zaprtih oseb. Med temeljna načela pravne države namreč sodijo tudi osebno dostojanstvo in enakopravnost,« so zapisali in dodali, da izjemno povečano zanimanje medijev ni združljivo z nemotenim delom ZPKZ, zato predstavnikom medijev vstop v varovano območje zavoda ne bo omogočen. Tudi slikovno in zvočno snemanje v zavodu ne bo mogoče, bodo pa predstavniki medijev lahko snemali in fotografirali pred vstopom v varovano območje ZPKZ Dob, ki je označeno z ustrezno tablo. »Gibanje vseh prisotnih, vključno s predstavniki medijev, pred vstopom v varovano območje je namreč prosto in neomejeno,« dodajajo.

Kako poteka nastop kazni zapora?

»Ob nastopu kazni se skladno z določbami Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij in Pravilnika o izvrševanju kazni zapora ugotovi istovetnost obsojenca s primerjanjem obsojenčevih osebnih podatkov iz odločbe, ki jo je treba izvršiti, s podatki v osebni izkaznici ali drugih ustreznih listinah, s pomočjo katerih je mogoče ugotoviti istovetnost. Po sprejemu vsakega obsojenca obravnavamo individualno in zanj izdelamo osebni načrt, ki vsebuje vse za obsojenca pomembne vsebine in aktivnosti med prestajanjem kazni. Osebni načrt se tekom prestajanja kazni dopolnjuje in spreminja, glede na izpolnjevanje sprejetih dogovorov, spoštovanje hišnega reda, spremenjene osebne okoliščine, itn.«

Janša bo sicer v petek iz Šempetra krenil ob 16. uri, na Dob pa naj bi prispel okoli 17. ure.

Deli s prijatelji