NA POHODU

Zaradi gripe ukrepajo kot v množični nesreči

Objavljeno 29. januar 2017 08.45 | Posodobljeno 29. januar 2017 08.45 | Piše: Urša Splichal

Vse več bolnih zaradi gripe, bolezen na vrhuncu čez dva tedna. Izogibajte se nakupovalnih središč, temeljito si umivajte roke.

Obdobje prehlada boste skrajšali, če boste ostali doma in počivali.

LJUBLJANA – Slovenija je bolna, v postelji leži z gripo. Število obiskov v ambulantah je zaradi gripi podobne bolezni naraslo na približno 120 na 100.000 prebivalcev, število obiskovalcev zaradi drugih akutnih respiratornih okužb dihal pa na 1800 na 100.000 prebivalcev, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vrhunec bo gripa dosegla čez približno dva tedna.

Po obsegu sezona ni hujša od lanske, pravijo strokovnjaki, je pa precejšnja obremenitev sekundarne ravni (bolnišnic), ker obolevajo starejši, pri katerih je potrebno bolnišnično zdravljenje, ki ga spremljajo zapleti in je predvsem daljše po trajanju kot pri otrocih.

Število obolelih narašča tudi v Evropi; prevladuje influenca A, podtip A (H3N2), ki v večjem številu in huje prizadene starejše. Razmere se bodo le počasi začele umirjati, saj so nekatere države že dosegle vrh epidemije.

»V UKC Ljubljana je bilo v zadnjih dveh dneh na internistični prvi pomoči tudi do 40 čakajočih akutno zbolelih, ki smo jih morali obravnavati nujno, to je v roku od ene do štirih ur,« je v sredo ob povečanem številu obolelih, ki prihajajo v UKC Ljubljana zaradi okužb dihal in gripe, povedal strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med. Ker so bolniki, ki so bili opredeljeni z nižjo stopnjo nujnosti, čakali na pregled tudi več kot devet ur, so aktivirali načrt za delovanje UKC Ljubljana ob množični nesreči ali nenadnem prihodu večjega števila poškodovancev/obolelih.

Slabo stanje

Vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana, dr. Hugon Možina, dr. med., je dodal: »Že pred 10 dnevi smo opozarjali, da bo gripa prihajala, in zdaj je tukaj. Stanje je slabo in pričakujemo, da se bo še poslabšalo. Število pregledanih bolnikov na dan se je zvišalo na 90 in več. Ritem dotoka bolnikov, ki prihajajo na internistično prvo pomoč, je povečan v popoldanskih in večernih urah. Ta vrh dotoka težko organizacijsko, prostorsko in kadrovsko rešujemo, zato smo odprli dodatno ambulanto. Na internističnem delu urgence na mesec obravnavamo do 1300 bolnikov, v teh dneh pa 2300 in več. Večinoma so to starejši, ki imajo resna kronična obolenja in se jim je stanje še dodatno poslabšalo zaradi okužb dihal, zdaj pa že v 80 odstotkih zaradi virusa influence tipa A in B.«

Da so razmere kritične, opozarja tudi asist. dr. Tatjana Mrvič, dr. med., vodja službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana: »V zadnjih dveh dneh imamo toliko dokazanih primerov gripe kot prej v polovici tedna. Od novega leta do danes smo dokazali 570 primerov gripe. Povečuje se tudi število obolelih otrok z respiratorno sincicijskim virusom, tako da pričakujemo v naslednjih 14 dneh ogromen priliv tako na pediatrično kliniko kot tudi na otroški oddelek Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja vsak dan pregledamo tudi več kot 90 pacientov.«

Obvarujte se virusov

Starše prosijo, naj obdržijo dojenčke in otroke, mlajše od enega leta, doma: ne hodite z njimi v trgovino, velike trgovske centre, ne zadržujte se v zaprtih prostorih z veliko ljudmi. Povzročitelj gripe, virus influence, se namreč prenaša s kužnimi kapljicami in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju, prepotujejo razdaljo do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. 
Čas od okužbe do pojava bolezni je kratek, bolezenski simptomi in znaki gripe – vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj – se pojavijo od enega do tri dni po okužbi. Največja kužnost je tik pred pojavom bolezni in nekaj dni po začetku gripe (tri do pet dni). Majhni otroci so kužni dlje (sedem dni ali več). Čeprav to ponavljamo ves čas, si nekateri le težko zapomnijo: kdor zboli, naj ostane doma! Pomemben je počitek, med katerim si lajšamo težave in čakamo, da gripa izzveni.
 

Deli s prijatelji