GLADOVNA STAVKA

Zaradi gladovne stavke Turšiča se bo sestal parlamentarni odbor za kulturo

Objavljeno 09. oktober 2015 18.06 | Posodobljeno 09. oktober 2015 18.06 | Piše: STA, M. I.

Turšič nadaljuje stavko, zaradi KSEVT sklican odbor za kulturo.

LJUBLJANA – Soustanovitelj KSEVT Miha Turšič tudi po devetih dneh nadaljuje gladovno stavko, je opoldne sporočil v Moderni galeriji. Namerava jo nadaljevati do izpolnitve zahtev, kljub temu da je bil pozvan k začasni prekinitvi do srede, ko se bo zaradi problematike KSEVT na nujni seji sestal parlamentarni odbor za kulturo.

Kot je povedal Turšič, je žalosten, a hkrati vesel, ker so se v tem času vse oznake, s katerimi je opisal delovanje ministrstva za kulturo, od politikantska, birokratstva, manipulacij do pomanjkanja dialoga, po pogovorih z drugimi, ki so ga seznanili s podobnimi zgodbami, izkazale za resnične.

Še enkrat je ponovil svoje tri zahteve: odstop vodje direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo Biserke Močnik, ki je po njegovem prepričanju uničila Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), in njeno umaknitev z vseh delovnih mest, na katerih je potrebno razumevanje umetnosti; preoblikovanje KSEVT iz občinskega v državni zavod; zvišanje sredstev državnega proračuna za kulturo na dva odstotka.

»Mi smo samo skušali preživeti in smo preživeli do 29. septembra 2015, nato je bilo konec, je povedal soustanovitelj KSEVT, ki se posveča raziskavam in razvijanju programov kulturalizacije vesolja ter ohranja spomin na pionirja vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga.

Podporo Turšiču je prišlo izkazat okrog 200 ljudi, zlasti mladih, pa tudi nekaj vidnejših imen iz kulture, največ iz pisateljskih vrst. Prisoten je bil tudi predsednik odbora DZ za kulturo Dragan Matić, ki je povedal, da je za 14. oktober sklical nujno sejo, na kateri se nameravajo celovito seznaniti s problematiko KSEVT ter poiskati možne kratkoročne in dolgoročne rešitve za njegovo nadaljnje delovanje.

Na sejo je povabil tudi kabinet vlade, predsednika DZ in državnega sveta ter nekdanje ministre za kulturo, ki so podprli kulturni center. Turšiča je zato pozval, naj vsaj do takrat prekine stavko, da bo lahko povedal, kar je treba povedati. A je stavkajoči ostal pri svoji odločitvi, saj se, kot je dejal, pri njegovi prvi in tretji zahtevi, ki povzročata škodo, ni še nič premaknilo.

Kot je dodal njegov podpornik Jurij Krpan, se je po devetih dneh danes zaključila prva faza protesta, ki bi lahko obrodila rešitve, vendar se odgovorni niso zganili. Zdaj se začenja druga faza, s katero želijo nagovoriti čim več ljudi in sprožiti večji protest. Neposredno bodo pozvati tiste, ki imajo niti v rokah.

Pred tem je javno pismo podpore slovenskim oblastem že posredoval sindikat Glosa, ki jih je pozval, naj »dojamejo, da je stradanje pogumnega posameznika posledica stradanja celotne kulture«. Turšičeve zahteve in »upravičen boj zoper kulturne oblasti in njihovo birokratsko aroganco« je podprlo tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Društvo Asociacija pa je v pismu premierju Miru Cerarju Turšičevo gladovno stavko opredelilo kot »simptom izrednih razmer, v katerih se umetniki in kulturniki borijo le še za gola življenja ter ga prosilo za sestanek. A kot je na svojem blogu zapisal Turšič, so v Cerarjevem kabinetu odgovorili, da premier naslednjih 10 dni nima časa.

Solidarnost s Turšičem je izrazil tudi filozof Mladen Dolar v pismu, ki so ga prebrali v Moderni galeriji. V njem je izrazil začudenje, da ministrstvo za kulturo ni zmožno prepoznati, da sta KSEVT in njegov program v javnem nacionalnem interesu, ki si zasluži sredstva. »Videti je, da nič ni naši kulturi tako nevarnega in zanjo tako škodljivega, kot so naša ministrstva za kulturo,« je med drugim zapisal.

Deli s prijatelji