FINANČNA LUKNJA

Zaradi damskih zdrah 200 mladih brez doma?

Objavljeno 25. februar 2013 09.46 | Posodobljeno 25. februar 2013 09.48 | Piše: Primož Škerl

Zakaj se dogajajo nezakonitosti, naj pojasni Milena Čanžek, pravi Nataša Kajba Gorjup.

Dijaški dom v Celju utegne zapreti svoja vrata (foto: Primož Škerl).

CELJE – »Nisem kriva za nastali položaj v dijaškem domu. Nezakonito so ravnali drugi. Kar sem preživljala, ni bilo lahko. Zavodu ne želim škodovati, a zakaj se dogajajo nezakonitosti, naj pojasni sedanja direktorica Milena Čanžek,« pravi Nataša Kajba Gorjup, ki v Dijaškem domu Celje (DDC) zdaj opravlja delo vzgojiteljice, pred tem pa je bila ravnateljica. Razrešili so jo in prekinili pogodbo o zaposlitvi, nakar je vložila tožbo na delovnem sodišču, pravdo je dobila, v javnosti pa se nezavidljiv finančni položaj DDC poskuša prikazovati kot posledico dejstva, da so nekdanji ravnateljici morali poravnati vse zaostale obveznosti in jo vzeti nazaj v službo, iz katere so jo septembra 2010 nezakonito odpustili.

DDC že zadnjih nekaj let pestijo hude denarne težave, zdaj naj bi bil pod vprašajem celo njegov nadaljnji obstoj. Dom ponuja možnost namestitve skoraj 600 dijakom in študentom, vendar je zasedenih le kakšna tretjina postelj. Lansko leto so končali z okoli 35.000 evri izgube. Država jim bržčas ne bo pomagala, možnosti, da bi se celjska občina vključila v reševanje nezavidljivega položaja, so za zdaj omejene, vse skupaj pa je daleč od nekdaj opevanega projekta celjskega univerzitetnega središča, katerega sestavni del so namestitvene zmogljivosti. Po začasni opustitvi gradnje študentskega doma pa so bile oči oprte v 34 let staro poslopje dijaškega doma, kjer pa obratuje le eden od stolpičev.

Spor med bivšo in sedanjo ravnateljico poglobil finančno luknjo

Gojenci težav menda ne občutijo, a za nesoglasja in prepire med osebjem so gotovo slišali, kajti spremljajo medije. Vodstvo zatrjuje, da ne bodo dovolili, da bi dijaki zmrzovali, čeprav zavod nima denarja za plačilo ogrevanja. Vsak trenutek lahko zmanjka sredstev še za nabavo hrane, šolskega gradiva, čistil in preostalega. Denarja za celotno obnovo zgradbe, kjer je dotrajana tudi električna napeljava, ni, racionalizacija, vključno z zmanjševanjem zaposlenih za četrtino, ni prinesla rezultatov. Gojenci bodo že v nedeljo zvečer znova prišli v dom, kjer naj bi ostali do konca šolskega leta. Vsi upajo, da bo DDC dotlej nekako preživel. Kje so rešitve in katere ukrepe bo vodstvo zavoda še sprejelo, nam žal ni uspelo izvedeti. V četrtek so nam povedali, da ravnateljica Milena Čanžek do ponedeljka ni dosegljiva.

Zanko okoli vratu DDC naj bi nadela odločitev delovnega sodišča, ki je dalo prav nezakonito odpuščeni prejšnji ravnateljici Kajba Gorjupovi. Zavodu so naložili plačilo 66.000 evrov, ki se nanašajo na poplačilo vseh zaostalih obveznosti do nekdanje ravnateljice, vključno s poravnavo prispevkov. »Na bančni račun sem januarja prejela dobrih 28.000 evrov in ne 66 tisočakov, kakor so nekateri napak prikazovali. Gre za obdobje 16 mesecev. Je pa res, da so bili stroški zavoda visoki, toda ne zgolj zaradi poplačila plač in prispevkov, temveč tudi za kritje odvetniških storitev in sodnih stroškov. Ti so nastali zaradi moje nezakonite razrešitve in odpovedi pogodbe o zaposlitvi, vendar so bili člani sveta zavoda, še posebno njegova tedanja predsednica Milena Čanžek, pravočasno seznanjeni, da ravnajo v nasprotju s predpisi in da bodo zaradi njihove odločitve lahko nastale materialne posledice in škoda. Opozoril niso upoštevali, ravnali so v nasprotju z navodili šolskega ministrstva,« pravi Kajba Gorjupova, ki so ji dolgovani znesek poravnali po posredovanju delovnega inšpektorja in prav na dan, ko bi stekla izvršba.

DDC jo je moral znova zaposliti, a zaradi zakonskih omejitev ni mogla biti več ravnateljica, saj so na vodstveni položaj medtem imenovali Čanžkovo. Na vprašanje, ali je na delovnem mestu zaradi opisanega položaja v domu deležna šikaniranja, ni želela odgovoriti, pojasnila pa je, da njena prioriteta ostaja delo z dijaki, ki jih želi naučiti samostojnosti in odgovornosti ter jih usmerjati k spoštovanju vrednot.

Obsojena ravnateljica DDC

Pravnomočna je tudi sodba celjskega okrajnega sodišča, ki je Mileno Čanžek obsodilo na štiri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo enega leta, ker je Natašo Kajba Gorjup prikrajšala za pravico do dela in plače po veljavni pogodbi o zaposlitvi. Kot navaja sodišče, Čanžkova zavestno ni ravnala po predpisih, posledica je bilo nezakonito prenehanje delovnega razmerja tožnice.

Deli s prijatelji