ŠKODA

Zaradi ceste padli vrtovi in prvi udarci

Objavljeno 14. maj 2017 09.35 | Posodobljeno 14. maj 2017 09.35 | Piše: Oste Bakal

Vaščani so ogorčeni, nekaterim so uničili že posajene vrtnine.

Branko Žurman trdi, da gre za okoljski vandalizem, ki se ga je domislil župan. (FOTO: Oste Bakal)

NEGOVA – O kraju Negova se bo v prihodnjih dneh po vsej Sloveniji veliko govorilo, kajti kmalu bo minilo natanko 25 let od umora dobrotnika iz Negove Ivana Krambergerja. Toda v lepem kraju s številnimi znamenitostmi in zanimivostmi domačini niso preveč složni. Zaradi ureditve nekaj deset metrov lokalne ceste in manjšega parkirišča ob šoli in vrtcu se je vnela prava vojna med tistimi, ki so prepričani, da je naložba »veliki kretenizem in idiotizem ter nepotrebno zapravljanje proračunskega denarja«, in investitorjem, torej občino Gornja Radgona z županom Stanislavom Rojkom na čelu. Mimogrede, župan je tudi Negovčan. Rojko ob vsem haloju trdi, da le nekaj posameznikov iz neznanega vzroka nagaja in nasprotuje gradnji nujno potrebne ceste. Domačin Branko Žurman pa je prepričan, da gre za razmetavanje proračunskega denarja, vse skupaj stane okoli 30.000 evrov, in še uničevanje krajevnega središča.

Otroci v nevarnosti?

»Nikomur ni jasno, komu je potrebna gradnja druge obvoznice v samem centru Negove, še manj gradnja štirih ali petih parkirnih prostorov, in to v neposredni bližini vrtca, šole in športnih objektov. Ker se vsi moderni kraji osvobajajo odvečnega prometa v središču, je bil še pred nedavnim zadnji trenutek, da bi župan z vodstvom KS Negova razmislil o dejanski potrebi izvedbe omenjenega projekta, ki zdaj poteka in nič več se ga ne more spremeniti,« pravi Žurman. Opozarja, da bodo na koncu najbolj ogroženi otroci, saj se bo povečala možnost prometnih nesreč. Pisal je inšpektorjem in na resorno ministrstvo, toda brez uspeha.

»Kaže, da nikogar ne zanima, kako sami sebi s to novo cesto v Negovi kopljemo jamo. Ta okoljski vandalizem, ki si ga je omislil župan, so odgovorni blagoslovili, ne da bi se prepričali, kaj je prav in kaj ne. Žal mi je samo za otroke, ki jim bo zdaj odvzet mir in varen zeleni prostor. Na tem ranjenem prostoru, kjer je zdaj nova cesta, so otroci na šolskem vrtu še pred dnevi pridelovali svojo solato in druge vrtnine. Žal mi je za starše, ki bodo za varnost svojih otrok veliko bolj v skrbeh, žal mi je za naš nerazumno potrošen proračunski denar. Hudo je, da je vse odvisno od takih politikov, ki niso sposobni voditi dialoga in trmasto vztrajajo, ne vidijo pa pet centimetrov v prihodnost. Politiki se bodo zamenjali, kakovostna gradbena parcela v neposredni bližini šole in vrtca pa bo tako rekoč izgubljena na račun ceste in parkirnih prostorov, česar sploh ne potrebujemo. Več kot dovolj služi namenu 38 let stara pot, parkirni prostori v Negovi pa so zasedeni manj kot 10 odstotkov,« je ogorčen naš sogovornik. Povedal nam je, da je pred dnevi dobil par udarcev s pestjo v obraz od nekega soseda, zato je moral poiskati zdravniško pomoč.

Po 40 letih brez vrtov

Gradnjo ceste ter parkirišč v Negovi sta na svoji koži občutila tudi najbližja soseda Alojzija Kramberger in Janez Kocbek, ki tam živi že od leta 1945. Razočarana sta, ker ju ni nihče obvestil, da bodo njuna vrtova zasipali. Zato sta večino zelenjave in vrtnin, ki jih pridelujeta, že posejala ali zasadila, tako da so jima gradbeni stroji uničili večino posajenega in posejanega. »Nihče nam ni povedal, da naj ničesar ne sadimo, čeprav smo vrtove uporabljali že več kot 40 let in ni bilo težav. Škoda, da se tako vedejo do navadnih državljanov. Res je, da to ni naša zemlja, a se tako ne ravna z ljudmi,« sta razočarana soseda Alojzija in Janez, ki sta lahko pobrala le mlado čebulo in solato, drugo pa je šlo v nič. Župan Rojko odgovarja, da so vsi vedeli, da tam potekajo gradbena dela. 
 


Skrajni čas, da se zadeva reši

Med številnimi krajani Negove, ki se ne strinjajo z gradnjo ceste in parkirišča ob šoli in to odkrito povedo, je tudi Ludvik Fekonja, ki pravi, da je prvo šolo v Negovi leta 1783 zgradila Marija Terezija. Drugo so zgradili leta 1907, tretjo leta 1980, nato pa 1996. še telovadnico in vrtec. 
»Do vseh teh objektov je vedno vodila samo ena cesta, od cerkve do šole. Leta 2015 pa so po nalogu župana Stanka Rojka porušili lepo urejeno šolsko pot od avtobusne postaje do šole in uničili edino parcelo v centru Negove, namenjeno za stanovanjsko gradnjo,« pravi in se sprašuje, v katerem prostorskem načrtu je bila taka rešitev predstavljena in iz katere postavke proračuna jo bodo plačali. 
»Zanima me, zakaj šola potrebuje dodatno cesto, zakaj dodatne parkirne prostore, ko pa imamo v Negovi 100 parkirnih mest, ki so 350 dni v letu nezasedeni,« še dodaja in kot občan zahteva, da se na dvorišču, ki je namenjeno igranju učencev, pa tudi iz varnostnih razlogov, prepove parkiranje.

Župan Rojko odgovarja, da gre po njegovem mnenju za politični pritisk. Pri tem se sprašuje, v čigavem interesu. »Kot župan si nikakor ne morem privoščiti, da do šole in vrtca nimamo dostopa po javni poti. Doslej je dovoz potekal po zasebnem zemljišču in zdaj nam tega ne dovolijo. Zamislite si, kaj bi se zgodilo, če bi moralo v šolo priti kakšno intervencijsko vozilo, reševalci ali gasilci, javne poti pa ne bi bilo. Takrat bi vsi dejali, da sta kriva župan in občinska uprava. To sicer ni problem od včeraj, temveč traja že desetletja in zdaj je prišel čas, da se zadeva uredi. Res je, da se medsosedski spor glede dosedanje dovozne poti začne reševati na sodišču, toda mi ne moremo čakati,« je odločen in ogorčeno zavrne tudi očitke o korupciji. 

 

Deli s prijatelji