ZA (POLODPRTIMI) ZAPAHI

Zaradi Bineta Kordeža napovedujejo upore

Objavljeno 07. avgust 2013 16.18 | Posodobljeno 07. avgust 2013 16.18 | Piše: T. L.

Kordež premeščen na polodprti oddelek, ker je v zapor prišel pravočasno, ni vpleten v nove kazenske postopke, je osebnostno urejen, poleg tega so pristojne službe v zaporu ocenile, da ne bo zlorabil blažjega zaporniškega režima.

Kordež čaka sredo.

DOB – Veliko prahu je v javnosti dvignila novica, da se je komaj teden dni po tem, ko je prikorakal v zapor na Dobu na služenje dosojene šestinpolletne zaporne kazni, nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež znašel na polodprtem oddelku zapora. Uprava zapora je bila tedaj skopa s pojasnili, sprejeta odločitev o Kordeževi premestitvi pa je močno razburila tudi obsojence v zaprtem delu zapora, ki, kot poroča današnji Večer, celo napovedujejo upore.

Direktor zapora na Dobu Jože Podržaj se brani s tem, da Kordež ni nobena izjema, češ da so letos od 42 obsojencev, ki so sami prišli na prestajanje zaporne kazni, na polodprti oddelek namestili 21 obsojencev, »ker tako kot Kordež izpolnjujejo vse pogoje«.

Če sam prideš v zapor, si – nagrajen

In kakšni so ti pogoji? To, da so v zapor prišli sami in pravočasno, da niso v novih kazenskih postopkih, so osebnostno urejeni, poleg tega so pristojne službe v zaporu ocenile, da ne bodo zlorabili blažjega zaporniškega režima. Zapornike na polodprtem oddelku varuje le en pravosodni praznik, okoli kmetije, kjer je polodprti oddelek, ni ograje. Če zaporniki blažji režim zlorabijo, so nemudoma premeščeni na zaprti, posebej varovani oddelek, je za časnik pojasnil Podržaj.

Na polodprtem oddelku trenutno 64 zapornikov

Kordež ima na polodprtem oddelku družbo: zaporno kazen na polodprtem oddelku prestaja tudi Tomaž Žibert (nekdanji član razpisne komisije pri Kontroli zračnega prometa Slovenije, obsojen v zadevi Čista lopata), na tem oddelku je bival tudi Danilo Kovačič iz afere Hit.

Na Dobu je trenutno zaprtih 582 obsojencev, večina v zaprtem delu zapora, 64 jih kazen prestaja na polodprtem oddelku dobskega zapora Slovenska vas, 18 pa na odprtem oddelku Puščava pri Mokronogu. 

Deli s prijatelji