VARČEVANJE

Zaradi besnih upokojencev najeli varnostnike

Objavljeno 28. junij 2012 13.41 | Posodobljeno 28. junij 2012 13.09 | Piše: S. J.

Jutri bo za 26.000 upokojencev eden izmed bolj žalostnih dni, saj bodo prejeli nižje pokojnine.

Pokojnine bodo nižje, računi pa enako visoki.

LJUBLJANA – V duhu varčevanja je vlada udarila tudi po upokojencih. Zaradi zakona o uravnoteženju javnih financ bodo mnogi med 26.000 upravičenci do državne pokojnine prejeli tudi do nekaj sto evrov nižje pokojnine. 

Pritožbe so pričakovane

Upokojenci bodo danes najprej prejeli posebna obvestila o tem, na kakšni podlagi se jim bo pokojnina znižala, že jutri pa se bodo morali soočiti z nižjim zneskom na svojih računih. Jasno je, da se mnogi med njimi s tem ne bodo mogli sprijazniti, zato na zavodih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) pričakujejo naval pritožb. Najbolj jezni bodo seveda tisti, ki aktualnega dogajanja ne spremljajo in jih bo nižji znesek pošteno presenetil.

Čeprav kakšnih posebnih groženj niso prejeli, so po poročanju Primorskih novic varnostnike najeli v Novi Gorici in v Kopru. Očitno se vseeno bojijo, da pritožbe upokojencev ne bodo zgolj pisne ali ustne.

Časnik Dnevnik poroča, da naj bi Zpiz naročil pregled varnostnega stanja na vseh enotah zavoda in razmišljal tudi o najemu zasebnih varnostnih služb. 

Kdo bo dobil manj?

Znižanje pokojnin pa ni doletelo vseh upokojencev. Najbolj bo po žepu udarilo nekdanje zaposlene v JLA, ki so pred osamosvojitvijo prispevke plačevali v Beograd in so po osamosvojitvi ostali brez njih, zato je zanje poskrbela slovenska država. Prav nič bolje se ne piše tistim, ki so iz takih in drugačnih vzrokov v pokoj odšli predčasno, varčevanje pa bodo občutili tudi udeleženci NOB oziroma njihovi družinski člani, begunci, interniranci, žrtve vojnega nasilja pa rudarji in zaslužni umetniki in športniki, ki so poleg svoje pokojnine dobivali dodatek za posebne dosežke. Znižanje bo obsegalo od 100 do 350 evrov, velja pa le za tiste, ki na mesec prejmejo več kot 622 evrov.

Enake pokojnine pa bodo še naprej prejemali udeleženci vojne za osamosvojitev Slovenije, žrtve dachavskih procesov ter delavci v proizvodnji in predelavi azbesta.

Kje je enakost pred zakonom?

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude ni prepričan, da je zniževanje ustavno sporno, je pa po njegovem mnenju moralno in politično nedopustno. Obregnil se je tudi ob borčevske pokojnine: »Očitno je to politična odločitev vlade, ki ne priznava zaslug borcem NOB in kot edino podlago za osamosvojitev šteje vojno iz leta 1991, kar se je izkazalo že ob petkovi državni proslavi.«

Deli s prijatelji