DETONACIJA

Zaprta primorska avtocesta: razkrivamo, kako je tja prišel eksploziv

Objavljeno 15. avgust 2017 09.23 | Posodobljeno 15. avgust 2017 09.23 | Piše: Ma. M.

Po prvi najdbi so odkrili še več vreč.

Fotografija je simbolična.

UNEC – Po detonaciji eksploziva na delovišču na odseku avtoceste med Uncem in Postojno so iz PU Ljubljana sporočili, da so policisti ugotovili, da je bil najden zavoj velikosti 40 x 10 cm, napolnjen do ene tretjine. Poleg njega so bili vidni ostanki drugih dveh podobnih zavojev, ki so bili poškodovani pri izkopavanju z delovnim strojem.

Na kraj najdbe so bili napoteni pirotehniki ReCO Postojna, ki so skupno odkrili 6 zavojev (približno 2 kg) gospodarskega eksploziva vitezit in amonal. Predvideva se, da je bil eksploziv uporabljen pri gradnji avtoceste v letih 19701972, vendar iz neznanega vzroka ni bil porabljen oziroma odstranjen. 

Uničili so ga na kraju samem

Bombni tehniki policije so na podlagi ocene tveganja odločili, da se najdeno razstrelivo uniči na kraju najdbe. Policisti in druge pristojne službe, ki so intervenirale (gasilci in Dars) so zavarovali širše območje ob mestu najdbe, prav tako pa je bil zaprt promet na regionalni cesti in avtocesti. V pripravljenosti je bilo tudi reševalno vozilo. Ob 20.10 so bombni tehniki razstrelivo uničili, detonacija pa je potekala brez posebnosti. V dogodku ni bil nihče poškodovan, promet pa je bil okrog 20.25 ponovno sproščen. 

Dela na gradbišču se bodo danes nadaljevala.

Deli s prijatelji