ANKETA

»Zaposleni z minimalno plačo ne morejo preživeti«

Objavljeno 25. maj 2015 09.32 | Posodobljeno 25. maj 2015 09.32 | Piše: S. U.

Slovenci smo očitno proti racionalizaciji zdravstvenega sistema.

LJUBLJANA – Kot vse kaže, bo konec meseca v znamenju slovenskega zdravstva in 24-urne stavke zdravnikov, ki je predvidena za 28. maj. Sodeč po anketi Dela, večina vprašanih ne podpira omenjene stavke, a vseeno vedo, zakaj nameravajo zdravniki stavkati. Ukrep nadpovprečno (v primerjavi z drugimi skupinami) podpirajo ljudje v starostni skupini od 18 do 25 let, študenti in anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo. 

imageimage

Vir: Delo

Prav tako so pri Delu anketirance vprašali, kakšno je njihovo splošno prepričanje o racionalizaciji celotnega zdravstvenega sistema – ne le centrov nujne medicinske pomoči, ampak tudi števila bolnišnic, porodnišnic in zdravstvenih domov po državi. Krčenja zdravstvene mreže ne podpira več kot 80 odstotkov sodelujočih v anketi. Z vsebino stavkovnih zahtev sta seznanjeni dve tretjini anketirancev, dobri četrtini se ne svita, zakaj jih v četrtek, 28. maja, zdravnik ne bo sprejel, če se bodo znašli v zdravstvenih ustanovah. Z vsebino morebitne stavke so najbolj seznanjeni anketiranci od 50. leta naprej, upokojenci in simpatizerji Združene levice.

Strinjajo se z Dušanom Mramorjem

Med anketiranci je bila preverjena tudi druga občutljiva tema – minimalna plača. Najprej, kaj vprašani menijo o višini minimalne plače, in sicer, ali je na ustrezni ravni za življenje posameznika. Malo več kot polovica anketiranih meni, da višina minimalne plače ni ustrezna, ker zaposleni z njo ne more preživeti. Četrtina jih meni, da je zaposleni z minimalno plačo revež. Da je minimalna plača ustrezna in da omogoča ustrezno življenje posameznika, meni slaba petina anketiranih, od tega jih 16 odstotkov pravi, da bi lahko bila višja. Velja omeniti, da se največ anketiranih strinja s stališčem sindikatov, da je treba minimalno plačo dvigniti zaradi gospodarske rasti, od česar da morajo imeti koristi tudi delavci. Skoraj petina pa se je strinjala tudi z argumentom finančnega ministra Dušana Mramorja, da minimalne plače ne smemo dvigniti, če želimo več zaposlitev mladih in brezposelnih, le dva odstotka anketirancev pa se je strinjalo z argumenti Gospodarske zbornice Slovenije, da je treba minimalno plači znižati, kar bi omogočilo nove zaposlitve in rast podjetij.

Deli s prijatelji