MILIJONSKA ŠKODA

Zaposleni v Luki Koper bodo danes delali 8 ur

Objavljeno 04. julij 2016 09.37 | Posodobljeno 04. julij 2016 09.37 | Piše: STA, A. L.

Čeprav so odločeni vztrajati do konca, pa vladi ne bodo dovolili uničiti družbe, so ob doseženem dogovoru sporočili iz sveta delavcev.

Poglobitev in rekonstrukcija obale je po navedbah iz Luke Koper ključnega pomena za razvoj potniškega terminala (fotografija je simbolična)

KOPER – Napetost v Luki Koper, kjer zaposleni vztrajajo z zahtevami po odstopu ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje, se nadaljuje. Po dogovoru z upravo bodo delavci danes vendarle delali osem ur, nadzorni svet pa bo obravnaval stanje v pristanišču in posledice vladnega dokumenta, ki predvideva uvedbo pristaniške uprave.

Delavci v Luki bodo tako med 9. in 17. uro delali »z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi«. Čeprav so odločeni vztrajati do konca, pa vladi ne bodo dovolili uničiti družbe, so ob doseženem dogovoru sporočili iz sveta delavcev.

Dve ladji najprej v Trst

Od petkovega začetka blokade pristanišča je nastala velika gospodarska škoda, ki se meri v milijonih. Do izgube poslov še ni prišlo, sta pa dve zabojniški ladji, namenjeni v luko, spremenili rotacijo. Namenjeni sta najprej v Trst in šele potem v Koper, če se bo stanje v tem času normaliziralo.

Na besedni ravni pa se toni ne umirjajo. Medtem ko je gospodarski minister Zdravko Počivalšek v nedeljo pozval predsednika uprave luke Draga Matića, naj zagotovi, da bo delo in nemoteno poslovanje Luke Koper nemudoma spet steklo, se je istega dne pred luko zbrala množica v podporo delavcem.

Laži vlade?

Vladni strani med drugim zamerijo, da je po njihovem lagala glede svojih namer z luko. Menijo, da je iz vladnega dokumenta, ki je prišel v javnost, jasno, da želi vlada luko razdeliti na več koncesijskih območij in uvesti pristaniško upravo. Prav tako se tudi v prihodnjih dneh obetajo novi protesti.

Deli s prijatelji