14 DNI

Zaposleni na železnicah morajo vrniti preplačane potne stroške

Objavljeno 08. maj 2012 13.05 | Posodobljeno 08. maj 2012 13.05 | Piše: P. J., STA

V letih 2009 in 2010 so si izplačali preveč stroškov za prevoz na delo, zdaj pa jih morajo vrniti.

LJUBLJANA – Slovenske železnice (SŽ) bodo vse, ki še niso vrnili preveč izplačanih stroškov za prevoz na delo iz let 2009 in 2010, vnovič pozvale, naj v 14 dneh sklenejo sporazum o njihovem vračilu. Če tega ne bodo storili, bodo proti njim sprožile tožbe.

Plačati morajo tudi, če niso več na SŽ

Takšen sklep je v ponedeljek sprejelo poslovodstvo SŽ v okviru nadaljevanja izvajanja ukrepov za reorganizacijo in racionalizacijo sistema, so danes sporočili iz družbe. Sklep se nanaša na delavce z individualno pogodbo, ki so v letih 2009 in 2010 prejeli višje povračilo potnih stroškov za prevoz na delo, kot to določa interni pravilnik SŽ (le povrnitev stroškov uporabe avtomobila do najbližjega javnega prevoza). Preveč izplačane stroške za prevoz na delo morajo povrniti vsi, tudi če niso več zaposleni na SŽ.

Revizija že lani pokazala nepravilnosti

Izplačevanje previsokih potnih stroškov je sredi lanskega leta ugotovila notranja revizija. O preveč izplačanih stroških za prevoz na delo – vodilni na SŽ, gre za 109 zaposlenih, so si v letih 2009 in 2010 izplačali 145.000 evrov potnih stroškov in na ta račun povečevali mesečne prihodke – so sicer že prejšnji teden poročali nekateri mediji. Previsoke potne stroške so si vodilni izplačevali v času krčenja stroškov in števila zaposlenih.

Poslovodstvo SŽ sicer danes tudi nadaljuje pogajanja s socialnimi partnerji o ukrepih za izboljšanje poslovno-finančnega stanja skupine SŽ in za omejitev učinkov gospodarske krize. Prvi del ukrepov, ki predvideva, da se bo v letu in pol število zaposlenih v sistemu zmanjšalo za 12 odstotkov, je bil sprejet aprila.

Deli s prijatelji