LINXAIR

Zaposleni 16 mesecev brez prispevkov, država pa nič

Objavljeno 17. februar 2014 18.48 | Posodobljeno 17. februar 2014 18.48 | Piše: Ma. F.

Državni organi so v primeru letalske družbe Linxair popolnoma odpovedali.

LJUBLJANA – Nekdanjega direktorja nekoč uspešne letalske družbe Linxair Nikolo Musiča so ruske oblasti pred 12 dnevi pridržale na moskovskem letališču, neuradno zaradi zapadlih dolgov Linxaira, piše Delo. Eden od Delovih virov namreč trdi, da naj bi Musič nekemu ruskemu upniku dolgoval več sto tisoč evrov.

Zaščiten kot kočevski medved

Nekoč uspešna letalska družba Linxair, ki je prevažala predsednika države, premierja, ministre in podjetnike, je bila že leta 2012 godna za stečaj, vendar se ta še do danes ni zgodil, piše Delo.

Musič za zaposlene kar 16 mesecev ni plačal prispevkov za socialno varnost, dolžan pa jim je ostal tudi do 12 plač. Zaposleni so jeseni 2012 prejeli odpoved iz poslovnih razlogov.

Prvi organ, ki bi moral zagnati preplah, je agencija za civilno letalstvo, toda ta je Linxairu julija 2012 podaljšala veljavnost spričevala letalskega prevoznika kljub temu, da je imel blokirane bančne račune, izdatke pa je plačeval po asignacijah, še piše Delo. Agencija za letalstvo je torej vedela, da podjetje izrazito slabo posluje, a mu je vseeno podaljšala dovoljenje. Odpovedala pa je tudi davčna uprava, ki se je kljub zavedanju, da podjetje ne plačuje prispevkov za zaposlene, odzvala z mehkimi ukrepi.

O tem, da Linxair ne plačuje prispevkov, so bili že predlani seznanjeni tudi pristojni organi. Inšpektorat je 9. oktobra 2012 sicer izvedel nadzor, vendar se je Musič pristojni inšpektorici uspešno izognil.

Deli s prijatelji