IZPOVED Z DOBA

Zapornik Kordež izgube pripisuje naložbeni ihti

Objavljeno 11. junij 2015 22.57 | Posodobljeno 11. junij 2015 18.09 | Piše: M. U.

Nekdanji predsednik uprave Merkurja je v knjigi opisal svojo resnico o privatizaciji v samostojni Sloveniji.

Kordež odhaja ...

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je med prestajanjem zaporne kazni na Dobu napisal knjigo z naslovom Kam je izginilo deset milijard, v kateri z analizami predstavlja gospodarska gibanja in privatizacijo v samostojni Sloveniji. Knjiga ima 450 strani. »Zavedam se, da je bilo storjeno veliko napak,« je na predstavitvi knjige dejal Kordež. Izid knjige je sicer napovedal že 4. junija na svojem blogu, kjer od septembra 2012 piše o aktualnih dogajanjih na ekonomskem področju v Sloveniji in tujini.

Knjiga ni osebno opravičevanje ali obtoževanje

Knjiga, ki je izšla pri založbi Didakta, po njegovih besedah ni osebno opravičevanje ali obtoževanje, temveč argumentiran pregled 25-letnega dogajanja. Sam se ne želi opredeljevati do sodnih postopkov, saj meni, da kljub nestrinjanju z nekaterimi odločitvami še vedno živi v pravni državi. »Tudi sodniki so samo ljudje in se lahko zmotijo, kakor sem se jaz, ko sem sprejemal nekatere poslovne odločitve,« je dejal.

Prepričan je, da se je v času menedžerskih prevzemov motila tudi politika, vendar pa danes tega nobeden od akterjev ne želi priznati. Vzroke za to Kordež vidi tudi v praksi hitrega kriminaliziranja potez, ki so bile storjene v obdobju, ko je sam prevzemal Merkur.

Bančne izgube samo deloma pripisuje privatizaciji in z njo povezanim zablodam. Do večjih izgub je prišlo zaradi naložbene ihte med letoma 2005 in 2008, ko se je veliko gradilo, vrednost premoženja pa je nato strmo padla, je dejal.

Tajkunizacije ne bi bilo brez bank, države, odvetnikov in nadzornikov

Ekonomist Jože Mencinger, ki je v knjigi napisal predgovor, meni, da v t. i. tajkunizaciji niso sodelovali samo tisti, ki so bili obsojeni, temveč je v njej sodelovalo bistveno več ljudi. »Brez bank, države, odvetnikov, notarjev in nadzornikov do tega ne bi prišlo,« je dejal.

Deli s prijatelji