KDO BO OPERIRAL?

Zaplet v UKC Ljubljana: otroški kirurg brez priznane specializacije

Objavljeno 08. april 2014 17.45 | Posodobljeno 08. april 2014 17.20 | Piše: STA, Mo. S.

Komisija ministrstva za zdravje kirurgu Igorju Šehiću ni priznala specializacije, kar pomeni, da bi lahko zavrnili njegovo licenco za delo v Sloveniji.

LJUBLJANA – Strokovna komisija srbskemu otroškemu kirurgu Igorju Šehiću ni priznala specializacije, kar pomeni, da bi mu lahko ministrstvo za zdravje zavrnilo licenco za delo v Sloveniji. Šehić je ministrstvo zaprosil za priznanje poklicne kvalifikacije, kar je potrebno za pridobitev slovenske licence, da bi lahko v Sloveniji po pogodbi z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana nekajkrat na mesec operiral prirojene srčne napake pri otrocih. Ker v Sloveniji ni specializacije pediatrične kirurgije, kakršno imajo v Srbiji, je Šehić prosil za priznanje specializacije kardiovaskularne kirurgije, navajajo Finance.

Usmerjen le v otroško kirurgijo

Toda strokovno-posvetovalna komisija ministrstva, v kateri sta bila poleg Boruta Geršaka, nekdanjega predstojnika kardiokirurgije v UKC Ljubljana, še kirurga Ivan Kneževič in Gorazd Košir, je pred dnevi izdala mnenje, da Šehićeve kvalifikacije niso zadostne, saj so usmerjene le v otroško kirurgijo, ter da vlagatelj ni opravil vseh vsebin, ki jih zahteva specializacija kardiovaskularne kirurgije v Sloveniji, niti nima delovnih izkušenj s kardiovaskularnimi operacijami odraslih. Ob tem navajajo, da je podobna komisija, v kateri je bil prav tako Geršak, leta 2012 izraelskemu kirurgu Davidu Mischalyju specializacijo potrdila, čeprav je torakalni kirurg.

Komisija predlaga, naj vlagatelj opravi 12-mesečno usposabljanje za kardiovaskularno kirurgijo odraslih ter opravi še preizkus strokovne usposobljenosti iz kardiologije, angiologije in žilne radiologije.

Je sodelovanje končano?

Šehič bi sicer v UKC Ljubljana operiral le otroke s prirojenimi srčnimi napakami. Za to je tudi specialist in za to se je izobraževal v Londonu. V UKC Ljubljana so pred časom tudi zagotovili, da zna operirati 95 odstotkov možnih srčnih napak pri otrocih, navajajo Finance, ki ob tem ugotavljajo, da je sodelovanje UKC Ljubljana s Šehićem tako najbrž končano.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da v postopku ministrstvo kandidata seznani z mnenjem komisije, na katero lahko v določenem roku poda pripombe. Po prejemu pripomb ali strinjanja z mnenjem komisije ministrstvo izda odločbo. Te še ni, postopek je še v teku, zato zadeve ne komentirajo.

Iščejo druge možnosti

Vodja programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik zapleta ni želel komentirati, pred dnevi pa je povedal, da iščejo še druge možnosti. Ena od teh je direktor otroške kardiokirurgije na univerzi v Padovi, kirurg Giovanni Stellin, ki bi lahko prihajal operirat otroke v UKC Ljubljana dvakrat na mesec po pet dni, tako da morda otrok ne bi bilo več treba pošiljati v tujino. Kirurg iz Italije, ki je prav tako članica EU, namreč ne bi potreboval priznanja kvalifikacij, saj to za zdravnike znotraj EU ni potrebno.

Deli s prijatelji