INOVACIJA

Zapestnica, ki rešuje življenja

Objavljeno 12. april 2016 18.08 | Posodobljeno 12. april 2016 18.09 | Piše: B. K. P.

Nanjo prenesemo osebne podatke, ki bodo reševalcem omogočili hitrejšo pomoč.

Nalepka, zapestnica in obesek, ki lahko rešijo življenje. Foto: Mediaspeed.net

LJUBLJANA – Da znamo Slovenci presenetiti, v dobrem, seveda, je že znano, saj se po naših tleh sprehaja kar več inovatorjev, o katerih so slišali tudi zunaj naših meja. Tem se je zdaj pridružila še ekipa, ki je zadnjih nekaj let razvijala pripomoček, ki bo zagotovo rešil marsikatero življenje. Gre za prav posebno zapestnico, na katero uporabnik shrani svoje podatke, od imena, priimka in naslova do krvne skupine, morebitnih alergij in drugih zdravstvenih težav pa do kontakta osebe, za katero želi, da je obveščena, če se mu kaj hudega pripeti. In zakaj je tovrstna zapestnica (na voljo sta tudi obesek za okoli vratu in nalepka) tako zelo posebna? »Ob nezgodi, ko je ponesrečenec nezavesten ali v šoku, lahko tisti, ki prvi pride na kraj nesreče, reševalcem z njeno pomočjo posreduje veliko koristnih informacij, od katerih je lahko odvisno tudi življenje ponesrečenca, o njegovem stanju pa so precej hitreje lahko obveščeni tudi bližnji in jim ni treba več ur živeti v negotovosti,« pojasni Dejan Šmit, izvršni direktor podjetja M-SOS, kjer so nov sistem obveščanja razvili. Nad zamislijo je več kot navdušen tudi Brane Küzmič, inštruktor varne vožnje, ki je med predstavitvijo omenjene inovacije spomnil na dejstvo, da so pri nesrečah, naj bo to na cestah ali pri športnih aktivnostih, sekunde tiste, ki rešujejo življenja.

»Na področju varnosti v cestnem prometu je sicer treba narediti še veliko, sploh ko je govor o sistemih obveščanja na cestah, ki bi morali biti veliko hitrejši in učinkovitejši. A za to so pristojne institucije, zapestnice pa so tisto, kar lahko naredijo posamezniki sami. In če že imamo nesreče, ki jih je težko preprečiti, lahko s tem pripomočkom olajšamo vsaj reševanje,« pravi Küzmič. Stvar ni ne zapletena ne draga. Za ceno na primer dveh velikih pic lahko veliko mirneje sedete za volan ali se odpravite v gore. Pred tem pa je treba seveda zapestnico, ki jo je za zdaj moč kupiti v spletni trgovini M-SOS, aktivirati. To storite na spletni strani omenjenega podjetja, vnesete pa podatke, za katere mislite, da bi jih reševalci morali poznati. Vedeti je seveda treba tudi, kako ravnati, kadar ste na drugi strani, torej prvi ob neodzivnem ranjencu, na zapestju katerega zagledate zapestnico ali pa nalepko na čeladi oziroma obesek okrog vratu. »Najprej je treba, kot pri vsaki nesreči, preveriti življenjske znake ponesrečenca. Nato v svoj mobilnik vtipkate kodo na zapestnici ali drugem nosilcu in jo pošljete na številko, ki je prav tako zapisana na njem. Nekaj sekund pozneje boste dobili povratno sporočilo z imenom in preostalimi podatki ponesrečenca, ki jih nato sporočite ob klicu na 112,« je pojasnil Šmit.

Nad inovacijo je navdušen tudi direktor Avtotehne Vis Bojan Muravec, celo tako zelo, da je nosilce razdelil med sodelavce, aprila in maja pa čakajo tudi vse kupce nove opel astre. 

Deli s prijatelji