POZOR!

Zapade lahko več kot četrt metra snega

Objavljeno 21. november 2015 09.35 | Posodobljeno 21. november 2015 09.35 | Piše: STA, Mo. S.

Največ snega bo predvidoma zapadlo v pasu od Gorenjske preko Notranjske proti Kočevski

Čakajo nas podobni prizori.

LJUBLJANA – Po doslej neobičajno topli jeseni se ta konec tedna Sloveniji obeta ohladitev. Evropo bo namreč od severa preplavil val hladnega zraka, zato bo danes po napovedih vremenoslovcev sprva deževno, čez dan pa se bo ohladilo in meja sneženja se bo popoldne spustila tudi do nižin. Sneženje bo v noči na nedeljo večinoma ponehalo, a bo ostalo hladno.


Pozor!

Danes popoldne in zvečer lahko najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini presežejo hitrost 100 km na uro.

V višje ležečih predelih zahodne, južne in osrednje Slovenije lahko od danes popoldne do jutri zjutraj zapade več kot 25 cm snega, svarijo vremenoslovci Arsa.

»Sprva bo deževalo, nekje pozno dopoldne ali sredi dneva bo pa od severovzhoda začel dež prehajati v sneg. Popoldne bo tako snežilo v večjem delu Slovenije z izjemo nižin Primorske,« je povedal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso). »Največ snega bo predvidoma zapadlo v pasu od Gorenjske preko Notranjske proti Kočevski, v višjih legah tudi nad 20 centimetrov, nižje od 10 do 20, drugod po nižinah Slovenije pa v glavnem od 5 do 15 centimetrov, morda najmanj v Prekmurju in seveda na Obali, kjer bo samo deževalo.«

Na Primorskem bo danes popoldne začela pihati zmerna burja in drugod vzhodni veter. V času jutranje plime lahko morje poplavi nižje dele obale.

Pripravljeni na sneg?

Zimske službe zagotavljajo, da so na sneg pripravljene. Na cestah se je sicer že s 15. novembrom začela zimska sezona, tako da morajo biti vozila že opremljena z zimsko opremo. Kljub temu policisti opozarjajo na previdnost na cestah. Ker v zimskih razmerah običajno obravnavajo več prometnih nesreč kot sicer, voznikom svetujejo, naj se na cesto odpravijo samo z razmeram primerno opremljenim vozilom. Pričakovati je, da bodo vozniki za potovanje porabili več časa kot sicer, zato policisti svetujejo tudi spremljanje prometnih informacij.

Zlasti pomembno je, da vozniki v poslabšanih razmerah prilagodijo hitrost razmeram na cesti in upoštevajo varnostno razdaljo. Pot ustavljanja na spolzki in poledeneli cesti je namreč lahko tudi večkrat daljša kot na suhi cesti.

Nižjih temperatur in prvih snežnih padavin se bodo najverjetneje najbolj razveselili otroci, upravljavci slovenskih smučišč in gorski centri. Čeprav se smučišča ne morejo pohvaliti z večjimi investicijami, pa so se vsa večja slovenska smučišča letos odločila, da ponudijo možnost smučanja z eno vozovnico. Z izjemo Kanina, kjer obnova žičniških naprav še ni končana, bodo vsa smučišča začela obratovati po prvem obilnejšem sneženju ali ob dovolj nizkih temperaturah, ki bodo omogočile umetno zasneževanje.

Deli s prijatelji