DONAČKA GORA

Žanjice z vodirjem brusile srce

Objavljeno 11. julij 2012 22.26 | Posodobljeno 11. julij 2012 22.25 | Piše: Milenka Blaževič

Spet so želi s srpi, za žanjicami pa so hodili vezači.

Žetev s srpom je šla že skoraj v pozabo. To je bil praznik, na katerega se je vsaka gospodinja dobro pripravila. Povabila je žanjice in vezače iz vse vasi. Srp je moral biti dobro sklepan, da je ostro rezal. Med žetvijo so imele vodirje z brusom, s katerim so si nabrusile srce.

Največje veselje v starih časih na njivi je bilo, da je mlada žanjica gledala, kje je lep in krepak vezač, in mu naredila živ povresel.

Prikaz običajev

Vse te običaje je letos prikazalo in organiziralo Društvo žena Donačka Gora s predsednico Mileno Kovačič in tajnico Majo Završnik Fric, ki je vodila prireditev, že 11. po vrsti. Marsikateremu so pričarale spomine na preteklost, ko so se skrbne gospodinje s srpi v rokah odpravile proti pšeničnemu polju ter z veliko truda in spoštovanja do žitnih klasov neutrudno polagale snope na pripravljene povresle. Ja, delo na kmetiji je bilo nekoč naporno od jutra do mraka.

Začetek tekme

Anica Krušič je za žanjice in vezače spekla sirovo potico iz pregretega mleka, pomočnice pa slane kifeljčke z makom in drobno pecivo. Po okrepitvi in žrebu številk za vrsto, ki jo bodo žele, so se v spremstvu muzikantov odpravili na polje. Tekma se je začela in znoj je tekel z obrazov, saj je bila velika vročina in srčna želja, da se bo najboljša dokazala. Vezači, ki so vezali za njimi, so jih spodbujali skupaj z obiskovalci. Nabrite žanjice so vezaču naredile živ povresel.

Na koncu je komisija ocenila čas in kakovost žetve ter število snopov. Skupaj so jih postavili v kopice, po štiri do šest v eno. Skrbno in previdno so pobrali klasje po njivi. Postavljene kopice so pustili na njivi, da se pšenica posuši in pripravi za mlačev.

Po žetvi je bila razglasitev rezultatov tekme:

1. mesto: Ivanka Nežmah, domačinka DŽ Donačka Gora,

2. mesto: Nežika Kitak in Anica Matej, DŽ Donačka Gora,

3. mesto: Julijana Cvehte, DK Poljčane,

4. mesto: Jožica Poljanec, Društvo kmetic Poljčane, Marija Šerc, DŽ Donačka Gora, Irena Janžek in Marija Poharc, DŽ Sveti Florjan.

Veselo druženje

Po tekmovalnem delu je sledilo veselo druženje ob dobri jedači in pijači. Da so se zasukale urne pete, pa so poskrbeli Šentjurski muzikanti in Jernej Pikl.

Marsikdo reče, saj ti mladi ne znajo nič. Da to ni res, so dokazali prav mladi člani društev. Še kako močno se zavedajo, kaj pomeni obujanje starih, že pozabljenih običajev. Tudi prihodnje leto bo žetev, še bogatejša.

Žulike

Društvo kmečkih žena Donačka Gora je bilo ustanovljeno leta 2000. Pobudnice in ustanoviteljice so bile takrat Milena Kovačič, Štefka Jerič in Terezija Vrtnik. Danes šteje 87 članic. Njihovo poslanstvo je oživljanje in ohranitev izdelovanja dobrot iz testa po stari navadi, zlasti v stari kmečki peči. Pečejo poročne štruce, jagenjčke, ptičke, košarice – iz testa, kar je moda današnjih slavnostnih porok.

Njihov namen je ohraniti običaje in staro vedenje, predvsem pa naučiti mladi rod, kako so naše babice naredile in spekle kruh. Že pozabljene žulike so njihova prava mojstrovina. To so žemljicam podobne peke, ki so jih gospodinje včasih zamesile in spekle iz ostankov domače moke.

Sicer so članice dejavne ob večjih cerkvenih praznikih, tako za veliko noč kot božič in novo leto pripravijo kulturni program za krajane in pogostitev z lastnimi dobrotami iz kmečke peči. V pripravi imajo brošuro O peki kruha in sladic na že pozabljen način.

Deli s prijatelji