PREISKAVA: DA ALI NE?

Zanima jih, kako so v Ropovem času prodajali Sistemsko tehniko

Objavljeno 25. september 2013 18.54 | Posodobljeno 25. september 2013 18.54 | Piše: STA, T. L.

S parlamentarno preiskavo želijo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika podjetju Viator & Vektor v času vlade Antona Ropa.

Ali evropski bančnik res kaj prikriva?

LJUBLJANA – Poslanci danes razpravljajo o zahtevi 31 poslancev, da se odredi parlamentarna preiskava o prodaji Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor v času vlade Antona Ropa in pismu o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko. Namen preiskave je ugotoviti, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti večstomilijonski posel z osemkolesniki.

Zvonko Černač (SDS) je v imenu predlagateljev v nadaljevanju današnje redne septembrske seje pojasnil, da želijo s parlamentarno preiskavo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika. Po njegovem bi lahko preiskavo poimenovali tudi Krpan ali Sistemska tehnika, lahko pa tudi »sistemska korupcija, kajti lovke tega posla segajo še v današnje čase, posamezni akterji, ki so bili aktivni takrat pri plenjenju državnega premoženja za zasebne žepe, delujejo še danes«.

Černač: Nakupi vojaške opreme v času vlad LDS netransparentni

Ministrstvo za obrambo je namreč brez razpisa, preverbe cen in predhodnega preverjanja konkurenčnih ponudb in izdelkov s Sistemsko tehniko po prodaji podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil, Viator & Vektor pa je obvladoval član tedaj vladajoče stranke, je naštel Černač. Po mnenju Černača so bili nakupi vojaške opreme v času vlad, ki jih je vodila LDS, večinoma netransparentni, šlo je za neposredno naročilo, kupovalo se je neuporabno ali zastarelo opremo, je pojasnjeval poslanec SDS.

Spomnil je, da je s kasnejšo odločitvijo prve vlada Janeza Janše za izvedbo mednarodnega razpisa Pavčku posel padel v vodo. S preiskovalno komisijo želijo izvedeti, ali se je zaradi tega »sprožila politična gonja zoper posel s Patrio, predvsem pa proti Janši, kljub temu da je bila ponudba Patrie mnogo boljša«, je dejal Černač. Tiste, ki so se podpisali pod zahtevo za ustanovitev komisije, zanima tudi, koliko bi bil proračun oškodovan proračun, če ne bi prišlo do preprečitve pisma o nameri.

V ozadju strankarske povezave?

Černač je opozoril tudi, da je namen preiskovalne komisije izvedeti, ali so bile v ozadju prodaje strankarske povezave. Zdenko Pavček je bil približno v tistem obdobju kandidat za ljubljanski mestni svet na listi takrat vladajoče politične stranke, je poudaril Černač.

Omenil je shemo interesne sfere »predstavnikov leve politične provenience, ki so skrbeli za interesne sfere podjetij skupine Viator & Vektor in tistih, ki bi morali skrbeti za javni interes, pa so zasledovali neki drug interes«. Tako bo treba preiskati tudi, zakaj zoper te ljudi ni bilo nobenih postopkov, zakaj »zaradi teh rabot« ni bil nihče obsojen in ali je »tudi del organov pregona tožilstva in sodstvo politično povezan«.

Vprašanja bi se po oceni poslanke SD in nekdanje obrambne ministrice Ljubice Jelušič morali lotiti z znanstvenega in s politično nevtralnega vidika, da bi tako dobili odgovor, kako je propadala slovenska obrambna industrija. Jelušičeva je poudarila tudi, da je pismo o nameri podpisal državni podsekretar, kar veliko pove o pomenu pisma. Navedbe, da je Janševa vlada izvedla mednarodni razpis, pa je označila za zavajanje, saj je leta 2005 pri oddaji zaupnega naročila povabila osem proizvajalcev oklepnikov, naj oddajo svoje ponudbe.

»Vsaj tuje tajne službe vedo, kaj je v arhivih, le v Sloveniji tega ne vemo«

Rihard Braniselj je napovedal, da bo DL aktivno sodelovala v preiskovalni komisiji. Hkrati se je zavzel, da se odprejo vsi arhivi, ki govorijo o orožarskih poslih v tej državi. Občutek ima namreč, da »tuje tajne službe vedo, kaj je v teh arhivih, le v Sloveniji tega ne vemo«.

SLS ustanovitve komisije ne podpira. Kot je dejal njihov poslanec Franc Pukšič, je naloga najbolj odgovornih, da se ukvarjajo z reševanjem delovnih mest in bank ter s krpanjem proračunske luknje. Obenem od pristojnih organov zahteva, da v razumnem času »tudi kaj naredijo«. Pukšič namreč dopušča možnost, da je tak scenarij obstajal.

Jurša: Le kaj lahko novega pokažejo?

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je spomnil, da je bilo v preteklih letih odrejenih že kar nekaj preiskovalnih komisij o temi, o kateri govorijo danes, zato se je vprašal, kaj ta preiskovalna komisija lahko ugotovi, česar prejšnje niso.

Obžalujejo, da se SDS pusti izrabljati za Janševe osebne boje s sodnimi organi

Da zahteva za parlamentarno preiskavo sovpada z odpremo sodbe v zadevi Patria, kjer je med obsojenimi tudi Janša, pa je opozoril poslanec PS Peter Oder. Spomnil je, da je Janša po izreku sodbe napovedal, da bo uporabil vsa pravna in politična sredstva. Zahteva po oceni PS pomeni politično sredstvo, s katerim želi SDS zrelativizirati sodbo. V PS zato obžalujejo, »da se SDS pusti izrabljati za Janševe osebne boje s sodnimi organi«.

Po oceni poslanke SDS Eve Irgl pa je parlamentarna preiskava v javnem interesu, saj so prepričani, da je v tem primeru šlo za korupcijo in klientelizem. Po njenem ne gre za nobeno politično obračunavanje, ampak za to, da se razjasni naravo posla in da odgovorni tudi odgovarjajo.
 

Deli s prijatelji