KADROVANJE

Zamenjan načelnik generalštaba Slovenske vojske

Objavljeno 09. oktober 2014 14.56 | Posodobljeno 09. oktober 2014 14.56 | Piše: STA, A. L.

V njegove čevlje bo stopil Andrej Osterman.

Dobran Božič je 27. februarja 2012 prevzel posle od Alojza Štajnerja.

LJUBLJANA – Dosedanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič je razrešen, na njegovo mesto pa je bil imenovan Andrej Osterman, je po današnji seji vlade potrdil minister za obrambo Janko Veber. Dosedanji načelnik Božič bo svojo kariero nadaljeval v Organizaciji združenih narodov kot vojaški predstavnik v New Yorku, je še pojasnil.

Generalmajor Božič je imel po Vebrovih besedah interes, da bi svojo kariero nadaljeval v Organizaciji združenih narodov kot vojaški predstavnik v New Yorku. »Ocenila sva, da je ta trenutek, ko se menja tudi vodstvo ministrstva za obrambo, najprimernejši,« je povedal minister. »Gre za sporazumni dogovor,« je dodal. V Dnevniku sicer pišejo, da je vzrok za menjavo iskati tudi v tem, da naj bi se Božič udeležil enega od shodov v podporo obsojenemu in zaprtemu Janezu Janši (naj omenimo, da je bil na mesto načelnika imenovan v času Janševe vlade).

Naklonjeni drug drugemu

»Zelo pomembno je, da imamo v mednarodnih institucijah ugledne predstavnike z izkušnjami. Božič bo svojo nalogo zagotovo zelo dobro opravljal,« je prepričan. Postopek imenovanja Božiča na novo mesto bo zdaj treba izpeljati, je napovedal.

Pojasnil je, da je bil tudi Božič naklonjen temu, da Osterman postane novi načelnik. »Tako da smo v tem postopku zelo usklajeni,« je zagotovil.

Deli s prijatelji