SEJA

Zamenjali šefa arhiva, ratifikacija Acte zamrznjena

Objavljeno 15. marec 2012 16.32 | Posodobljeno 15. marec 2012 17.04 | Piše: P. J.

Po poročilu, ki ga bo predstavilo ministrstvo, se bodo odločili, ali bodo sistemsko spreminjali zakonodajo.

LJUBLJANA – »Ratifikacije Acte ne bo.« Vlada je na današnji seji zamrznila ratifikacijo, obravnavala je tudi primer Vaskrsić, a o nepravilnostih v postopku ni bil govor, saj to po besedah Anžeta Logarja ni v njihovi pristojnosti. 

Če ne bodo ukrepala podjetja, bo vlada

Finančni minister Janez Šušteršič je dejal, da so druge države doslej sprejele korenitejše ukrepe kot Slovenija in da je to eno izmed izhodišč, ki bo vladi pomagalo, da se z rebalansom proračuna pride do 3-odstotnega primanjkljaja.

Vlada je na današnji seji sprejela tudi poziv, da javna podjetja in podjetja, ki so v lasti države, ne presežejo minimalne plače pri izplačilu regresov. »Podjetja so imela dovolj časa, da predlagajo spremembe kolektivnih pogodb in da najdejo rešitve. Če do tega ne bo prišlo, bomo to uredili mi, ko bo treba dati soglasje za imenovanje nadzornih svetov oziroma ko bo treba podati oceno o delovanju podjetja,« je dejal Šušteršič.

Minister za finance je dejal, da so sestavili skupino, ki bo pripravila koncept, kako v prihodnje sistemsko urejati upravljanje kapitalskih naložb. Novinarje je zanimalo tudi, ali namerava vlada s sredstvi pomagati gradbenemu podjetju Primorje. Šušteršič odgovarja, da se na vladi niso pogovarjali o pomoči gradbenem podjetju, je pa pripomnil, da država za zdaj nima predvidenih sredstev za pomoč Primorju.

Ratifikacije Acte ne bo

Šušteršič je v povezavi s Pezdirjevo prijavo KPK in NPU dejal, da lahko k njim pride vsak in predstavi svojo zadevo, ni pa nujno, da bo ministrstvo to tudi upoštevalo. »Če pa nekdo prek tretjih oseb išče stik, je to druga stvar, pri meni še ni bilo človeka, ki bi rekel, da je prek Pezdirja prišel do mene.«

Vlada je odločala o zamrznitvi ratifikacije sporazuma Acta. Ministrstvu za gospodarstvo je vlada naložila, naj ne začne začetka ratifikacije Acte. Direktor Ukoma Anže Logar je dejal, da bodo o zavrnitvi Acte razpravljali po tem, ko bo dokončno opravljena razprava v Evropskem parlamentu.

Govorili so tudi o razvpitem primeru Vaskrsić. »Minister Pličanič je predstavil primer in druge podobne primere, vlada pa je ministrstvu naložila, da v roku 30 dni prouči postopke.« Minister je predstavil dve stališči, postopkovnih napak pa niso ugotavljali, saj po Logarjevih besedah to niti ni v pristojnosti ministra. »Pogovor je potekal v tem smislu, da je odvzem nepremičnine zadnji izmed ukrepov pri poravnavi dolga.« Na podlagi poročila se bo vlada odločila o morebitnih sistemskih rešitvah. 

Razreševali in imenovali

Vlada je na tej seji opravila osem razrešitev in šest imenovanj. Med drugim so razrešili tudi šefa arhiva Dragana Matića, do imenovanja novega šefa pa bo vršilec dolžnosti Jože Dežman. Na mesto Vojka Stoparja, direktorja direktorata za medije, so imenovali nekdanjega poslanca SDS in nekdanjega novinarja Mira Petka. S položaja generalne direktorice direktorata za kulturni razvoj in mednarodne zadeve ministrstva za kulturo so razrešili tudi Sonjo Kralj Bervar.

Današnja seja je bila usodna še za generalnega direktorja direktorata za šport Marka Rajštra, za vršilca dolžnosti pa je imenovan Drago Balent

Tomaž Rozman od danes ni več generalni inšpektor v Inšpektoratu RS za šolstvo in šport, imenovan pa je bil za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja v ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Danes so brez naziva ostali še: vršilec dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva za šolstvo in šport Gregor Kos, generalni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mirko Stopar ter generalni sekretar ministrstva za kulturo Žarko Bogunovič.

Deli s prijatelji