KKŠ SUMMER FEST

Žalostni konec poletnega festivala

Objavljeno 13. januar 2017 19.40 | Posodobljeno 13. januar 2017 19.42 | Piše: Mojca Marot

Organizatorji so odločili, da KKŠ Summer Festa na Koroškem letos ne bo.

Doris Brajnik, nova predsednica Kluba koroških študentov, uvaja spremembe, med katerimi je ukinitev poletnega festivala.

RADLJE OB DRAVI – »Rada bi, da javnost izve resnico glede usode KKŠ Summer Festa na Koroškem. Sporočili so, da ga letos ne bo, ker je prevelik finančni zalogaj, čeprav je bil lanski zelo uspešen. Ampak vzrok naj bi tičal drugje, saj naj bi utajili plačilo nastopa skupine Dubioza kolektiv iz Bosne, za kar so morali davčnemu uradu plačati kazen v vrednosti nekaj tisoč evrov. Vse to se je zgodilo pod taktirko zdaj že nekdanjega predsednika kluba Roka Petelina,« piše bralka v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo.

In seveda sklenili zadevo preveriti. Dejstvo je, da se je sredi decembra zamenjalo vodstvo. Za novo predsednico so na volitvah izvolili Doris Brajnik, ki je takoj napovedala nekaj sprememb. Predvsem se bodo bolj približali željam študentov. Zato so jih že povabili, da se oglasijo pri njih in jim razodenejo mnenja in ideje, da bi bili v prihodnje še boljši. 
Žal pa je prva in največja sprememba to, da festivala KKŠ Summer Fest letos ne bo! Tako so odločili tudi na konstitutivni seji izvršnega odbora kluba prejšnji teden, kjer so debatirali in glasovali tudi o tem priljubljenem mladinskem festivalu. In se odločili, da ga ne bo. »Ključni razlog za to je občutno zmanjšanje finančnih prilivov klubu, kar nam onemogoča kakovostno izvedbo in programsko nadgradnjo festivala. Zato je bolje, da ga sploh ni. Drži pa, da je KKŠ Summer Fest še eden v vrsti tistih, ki doživljajo svoj žalostni zaton,« pravi Tjaša Mravljak, tudi članica izvršnega odbora Kluba koroških študentov (KKŠ). Spomnimo, da je podobna usoda že doletela Rock Otočec, lani pa sta na Dolenjskem odpadla tudi festivala ŠVIC in Schengenfest.

Več tečajev, izletov, delavnic

Prvič so na Koroškem manjše, enodnevne dogodke v en sam festival združili pred petimi leti, lani pa je ta drugič zapored potekal na območju vodnega parka v Radljah ob Dravi. Obisk je krepko presegel pričakovanja. »Uspeh je mogoče pripisati tudi odmevnim glasbenim imenom, ki so se skozi tridnevno večerno dogajanje zvrstila na glavnem odru in drugih. Večerne koncerte je spremljalo tudi pestro dnevno dogajanje. Med festivalom so namreč potekale igre brez meja v vodi in druge animacije ter športne aktivnosti, od balinanja, grafitiranja do stand upa in akustičnih nastopov, ki so privabile obiskovalce vseh starosti,« pravijo v KKŠ. 
Nova predsednica kluba Doris Brajnik pravi, da bo izgubo festivala nadomestila s tem, da bodo v ospredje spet postavili manjše, a za študente prav tako pomembne projekte, za katere jim je tudi zaradi poletnega festivala prejšnja leta zmanjkovalo sape. Organizirali bodo več subvencioniranih tečajev in delavnic, tudi izobraževanja, natečaje za mlade neuveljavljene koroške umetnike, izlete, obiske koncertov, kulturne večere … 
»Kot klub, ki skrbi za boljše možnosti mladih na različnih področjih, prioritetno na področju sociale, izobraževanja, kulture, in ne le zabave, bomo poskušali pametno razporediti razpoložljiva finančna sredstva. V preteklih letih, ko se je festival KKŠ Summer Fest vzpenjal proti vrhuncu, ki ga je doživel lansko poletje, so bili ti majhni projekti potisnjeni v ozadje oziroma okrnjeni,« pravijo v KKŠ. Zato so se odločili, da letos festivala ne bo. Hkrati so pozvali mlade, da predlagajo, kaj si želijo in kaj pogrešajo, da bodo to, če bo možno, še lahko vključili v program.

Minus še ni znan

Ostro pa v KKŠ zavračajo namige, da je bilo lani kaj narobe in da so utajili plačilo skupini Dubioza kolektiv. »Takšne navedbe žalijo ugled kluba ter bivšega predsednika. Plačila skupini nismo utajili, zato tudi nismo prejeli nobene kazni od finančne uprave,« zagotavlja Mravljakova. Ne drži niti, da bi se zato zamenjalo vodstvo, saj mandat predsednika KKŠ traja le eno leto, kar je določeno s statutom. Lahko pa je seveda ista oseba ponovno izvoljena. »A se je v zadnjih nekaj letih uveljavila praksa, da klub vsako leto prevzame novo vodstvo, da tako dobi priložnost za vodenje in nove projekte čim več mladih,« odgovarjajo v KKŠ. 
A finančna konstrukcija lanskega festivala še ni zaprta, saj na določene obračune še vedno čakajo. »Vrednost celotnega festivala je bila ocenjena na okoli 260.000 evrov. Letos pa naj bi naš celoletni proračun znašal od 60.000 do največ 100.000 evrov. Zato bi bila organizacija festivala letos preveč tvegana in smo se mu raje odpovedali. Pričakujemo, da bodo končne številke o prihodkih, odhodkih in višini minusa znane v enem mesecu. Dejstvo pa je, da festival ni prinesel dobička,« odgovarja Mravljakova. 
S finančne uprave, kjer smo prav tako preverjali navedbe naše bralke, so nam sporočili, da so njihovi davčni inšpektorji poleti lani na Koroškem obiskali kar tri različne prireditve, a na nobeni niso odkrili nepravilnosti, zato niso izdali nobene globe. Na eni so preverjali tudi izplačila glasbenikom. 

Deli s prijatelji