NAZAJ NA POLOŽAJ

Zalarjev državni sekretar imenovan nezakonito, a ostaja

Objavljeno 10. december 2013 13.23 | Posodobljeno 10. december 2013 15.08 | Piše: P. J.

Vlada Boruta Pahorja ga je na zadnji seji imenovala nezakonito.

Boštjan Škrlec je bil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, ki ga je v Pahorjevi vladi vodil Aleš Zalar.

LJUBLJANA – Kljub temu da je bil nekdanji državni sekretar pri nekdanjem pravosodnem ministru Alešu Zalarju Boštjan Škrlec na položaj imenovan nezakonito, bo še naprej opravljal službo generalnega direktorja. Tako je odločilo vrhovno državno tožilstvo, saj naj bi se Škrlec izkazal kot najprimernejši za opravljanje tega dela, poroča Žurnal24.

Ne ozirajo se na odločitev sodišča

Državnotožilski svet, ki je zadolžen tudi za zaposlovanje na tožilstvu, je izdalo Škrlecu dovoljenje, da službo še naprej opravlja, in to kljub temu da je pred enim letom sodišče odločilo, da ne bi smel biti imenovan na položaj generalnega direktorja VDT. Na sodbo upravnega sodišča, kjer so odločili, da ne bi smel biti imenovan, se ni pritožil.

Za generalnega direktorja je Škrleca na svoji zadnji seji imenovala vlada Boruta Pahorja. Škrlec je bil takrat državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, vlada Janeza Janše pa ga je pol leta kasneje razrešila s položaja. Škrlec je nato vložil tožbo na upravno sodišče, a je spor izgubil.

Objavljamo popravek:

Tožilstvo odločitve sodišča spoštuje

V prispevku avtor navaja, da naj bi Boštjana Škrleca, ki da je bil takrat državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, vlada Boruta Pahorja za generalnega direktorja imenovala na svoji zadnji seji nezakonito. Trditev ni resnična, ker tega imenovanja ni opravila vlada, imenovani pa v tem času ni bil državni sekretar, ampak višji državni tožilec na Vrhovnem državnem tožilstvu.

Prav tako je neresnična trditev v podnaslovu »Ne ozirajo se na odločitev sodišča«. Upravno sodišče je namreč presojalo ustreznost postopka imenovanja in ne strokovne usposobljenosti ali ustreznosti kandidata. Presodilo je, da se v primeru, ko je kandidat za generalnega direktorja državni tožilec, ne uporabljajo določbe zakona o državnem tožilstvu, ki pristojnost imenovanja podeljujejo ministru za pravosodje, ampak da je treba v tem primeru uporabiti določbe o dodelitvi, po katerih odloča Državnotožilski svet. Prav na podlagi takšne odločitve sodišča je bil potem izveden postopek dodelitve, v katerem je državnotožilski svet že marca letos za opravljanje nalog generalnega direktorja na Vrhovnem državnem tožilstvu dodelil višjega tožilca Boštjana Škrleca. Navajanje avtorja, da kot generalni direktor ostaja nekdo, ki je bil imenovan nezakonito, je zato neresnično in zavajajoče.
 

 

Deli s prijatelji