VRHOVNO SODIŠČE

Zalar se je znova znašel v poročilu KPK, napoveduje boj

Objavljeno 03. junij 2015 19.14 | Posodobljeno 03. junij 2015 19.14 | Piše: T. L.

Zalar napoveduje proučitev pravnih možnosti za razveljavitev odločitve vrhovnega sodišča, ki je odpravilo začasno zadržanje poročila KPK v delu, ki se nanaša nanj.

Od ministra Zalarja zahtevajo uvedbo strokovnega nadzora nad primerom. Sam meni, da takšen institut ne obstaja.

LJUBLJANA – Glede danes prejetega sklepa vrhovnega sodišča, ki je v 'zadevi Škrlec' odpravilo začasno zadržanje poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v delu, ki se nanaša na nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, je ta v odzivu zapisal, da imajo različni senati vrhovnega sodišča »popolnoma različna in neenotna mnenja glede izkazanosti škode kot podlage za izdajo začasne odredbe«. Nadaljuje, da je pred dobrim letom vrhovno sodišče v isti zadevi na njegov predlog izdalo začasno odredbo in odločilo, da težko popravljiva škoda nastane že s samo javno objavo ugotovitev KPK.

»V tokratnem sklepu pa je isto vrhovno sodišče svoje stališče diametralno spremenilo in zavzelo stališče, da navedeni standard ne velja za nekdanje politike. Glede na to, da Aleš Zalar že tri leta in štiri mesece ni več javni funkcionar, je tovrstna razlaga vrhovnega sodišča povsem nelogična in predstavlja grobo kršitev ustavne pravice do enakega varstva pravic v sodnih postopkih iz 22. v zvezi s 14. členom ustave RS. Sodišče namreč v ničemer ni pojasnilo, zakaj je svojo dosedanjo sodno prakso spremenilo. Zaradi navedenega Aleš Zalar preučuje pravne možnosti za razveljavitev omenjenega sklepa vrhovnega sodišča,« še sporoča Zalar.

KPK je namreč danes prejel sklep vrhovnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi komisije in izpodbijani sklep upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevo za izdajo začasne odredbe Zalarja zavrnilo. Zaradi sklepa sodišča je komisija na svoji spletni strani ponovno objavila zaključne ugotovitve v omenjenem primeru in izjasnitev omenjene osebe. Del ugotovitev, ki se nanaša na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ostaja prikrit, ker začasna odredba upravnega sodišča še velja. Komisija se je sicer pritožila tudi nanjo.

Deli s prijatelji