ZDRUŽEVANJE

Zalar Gorenaku: Naredili ste napako

Objavljeno 02. februar 2012 22.58 | Posodobljeno 02. februar 2012 22.59 | Piše: P. J.

Matoz meni, da je težava v tem, da bo SDS vodila MNZ, ko pa je LDS vodila pravosodje in MNZ, pa se ni nihče oglasil.

Aleš Zalar

LJUBLJANA – »Na suverenega, strokovnega tožilca in kriminalista ne more nihče vplivati, ker se ne pusti,« je v oddaji Pogledi Slovenije o združitvi notranjega ministrstva in državnega tožilstva dejal Aleksander Jevšek. Vršilec dolžnosti na notranjem ministrstvu in ministrstvu za pravosodje Aleš Zalar pa meni, da je nova koalicija storila veliko napako.

Ne bo podrejanja

Kandidat za ministra za notranje zadeve Vinko Gorenak je povedal, da je zanimivo predvsem to, da Zvonko Fišer ni dejal, da je tako dejanje neustavno. Do podrejanja tožistva po njegovem mnenju ne more priti, saj to prepričuje zakon o tožilstvu.

Strankarsko kadrovanje

Na očitke o strankarskem kadrovanju je Zalar odgovoril, da kot minister nima večinskega vpliva na sestavo državnotožilskega sveta. Gorenak je med drugim Zalarja opomnil, da je v času, ko se je njegovo ministrovanje iztekalo, vlekel nedopustne kadrovske poteze. Opozoril ga je tudi, da proti Zoranu Jankoviću, ki je v predkazenskem postopku že od maja, v tem času ni bila izvedena še nobena preiskava, medtem ko pa je bilo v Janševem primeru vse izvedeno v enem mesecu.

Težave s stranko, ne z združitvijo

»Naredili ste napako in niste želeli storiti koraka nazaj,« je Zalar dejal Gorenaku, ki meni, da je tako ureditev mogoče videti le še v Savdski Arabiji. Barbara Brezigar pa je dejala, da je glavna težava v tožilskem zakonu, kjer je bilo zapisano, da je tožilstvo del izvršilne veje oblasti. Franci Matoz dodaja, da je glavna težava postala to, da bo MNZ obvladovala SDS. »Noben vik in krik ni bil, ko je LDS celoten mandat obvladovala oba resorja.«
 

Deli s prijatelji