NA KOŽO

Zakulisje

Objavljeno 16. julij 2013 00.43 | Posodobljeno 16. julij 2013 00.43 | Piše: Lovro Kastelic
Ključne besede: komentar

Sorodnika naj bi si skočila v lase le zaradi prehoda med grobovoma.

Lovro Kastelic.

»Lovro, kje si?« je vprašal Jože. »V bližini!« Urno sem prihitel do urednika. »Tale zgodba je svetovna!« Dogajalo naj bi se na Primorskem, je izvedel, desetletje pravdanja, klasični slovenski spor za oslovo senco, sorodnika naj bi si skočila v lase zaradi prehoda med grobovoma. »Jutri naj bi prišlo celo do bizarne izvršbe, premikanja grobov za 20 cm, pozanimaj se, kje in kdaj!« mi je naložil. Zavrtim nekaj številk, brez uspeha, opazim, da se je novinarka Primorskih novic Ilona Dolenc že ukvarjala s tem.

Napotim se do fotografa in ga vprašam, ali pozna koga na Primorskih novicah. Pokliče fotografa, ta mu posreduje ključno telefonsko številko. Medtem ko se je fotograf odpravil na Pivo in cvetje, jaz pokličem Ilono, ti, bo jutri res ta nora izvršba? »Bo! Ob devetih zjutraj! Na tinjanskem pokopališču!« Obvestim fotografa, hej, jutri greva proti Škofijam, startava že ob 7.15, ni problema, pravi Igor. Odhod: 7.45. Naložim Igorja na Viču, ta kašlja in zeha, vidim, da je bilo piva in cvetja v izobilju. Vozim nadpovprečno hitro, saj se mudi. Tega spektakularnega dogodka nikakor ne smeva zamuditi, se z nekaj zdravega sarkazma strinjava. V Škofijah vprašava za pot, obrneva in se napotiva proti Tinjanu. »Samo ravno!« je dejala krajanka. Ura je odbila devet, ravno prav!

V maniri dirkača parkiram ob cerkvici sv. Mihaela. Že od daleč vidim polno ljudi. Ilona mi že na vhodu na kratko opiše dejstva. Tržačan Daniel Bizjak, ki je izgubil na sodišču, nejevoljno spremlja premikanje svojega groba, izvršitelj Poljak ukazuje podrejenim. V eni roki držim diktafon, v drugi blokec in kuli. Nekajkrat res nisem vedel, ali naj se smejem ali jočem, ko so delavci s kovinskimi palicami in krampi bredli po Bizjakovem grobu in iskali krste njegovih prednikov. Nazaj grede opravim še pogovor pri predsednici KS Škofije, v Senožečah pomalicam njoke z golažem, v soboto preposlušam, v nedeljo spišem. V ponedeljek me pokliče ogorčeni domačin: »Cela vas je zgrožena! Napisali ste, da Bizjak nima premoženja pri nas. Pazite, pol vasi je njegove, hektar zemlje ima. Stroške prekopa naj kar on plača!« 

Deli s prijatelji