PODPIS

Zakopana sekira med ministrom in policisti

Objavljeno 30. julij 2013 09.37 | Posodobljeno 30. julij 2013 09.37 | Piše: STA, T. L.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik PSS Radivoj Uroševič bodo podpisali stavkovni sporazum: dodaten denar za policiste, odpuščanj pa ne bo.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Potem ko sta se vlada in svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) v ponedeljek izrekla za podpis stavkovnega sporazuma, bodo minister za notranje zadeve Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik PSS Radivoj Uroševič danes ob 14. uri v prostorih ministrstva sporazum tudi podpisali.

Po več kot šest mesecev trajajoči stavki policistov in tednu dni intenzivnih pogajanj so predstavniki vlade, notranjega ministrstva, vrha policije in PSS v petek parafirali predlog stavkovnega sporazuma. Že takrat je minister Virant napovedal, da obe pogajalski strani računata na potrditev sporazuma.

Policisti so si zagotovili sredstva za plače

Predlog sporazuma, ki ga je vlada v ponedeljek objavila na svoji spletni strani, glede mase plač sledi sporazumu med vlado in Sindikatom policistov Slovenije (SPS), podpisanemu konec maja. Tako se sredstva za plače, ki so namenjena za delo notranjega ministrstva in policije za leti 2013 in 2014, ne smejo zmanjšati.

Po sporazumu med vlado in PSS bo omogočeno izplačilo delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela pri izvajanju projekta Akcija zagotavljanja varovanja življenja in premoženja ljudi. Pri tem bo vlada zagotovila ministrstvu dodatna sredstva za izvajanje projekta, in sicer do konca leta 2013 v znesku 600.000 evrov, za leto 2014 pa dodatnih 1,8 milijona evrov.

Ne bo odpuščanj

Sporazum prinaša tudi dogovor, da na policiji in ministrstvu do 1. januarja 2015 ne bo odpuščanj zaposlenih iz poslovnih razlogov, ta pa niso predvidena niti za leti 2015 in 2016. Posamezni dogovori v okviru sporazuma ne posegajo v plačni sistem in enotno višino povračil stroškov in drugih prejemkov v zvezi z delom zaposlenih v javnem sektorju, kar je tudi zagotovil Virant.

Kot je po koncu ponedeljkove izredne seje sveta PSS potrdil Uroševič, so člani sveta izrazili pomisleke, ali bo vlada tudi uresničila zaveze, ki jih bo sprejela s podpisom stavkovnega sporazuma.
 

Deli s prijatelji