MNENJE

Zakonodajno-pravna služba: Odvzem mandata Janši bi lahko bil sporen

Objavljeno 07. avgust 2014 17.17 | Posodobljeno 07. avgust 2014 17.17 | Piše: P. J.

Ocenjujejo, da velja v tem primeru tudi logična razlaga, ki ne podpira interpretacije, da poslanec izgubi mandat takoj po izvolitvi.

LJUBLJANA – »Razlaga določbe zanesljivo pove, da poslancu preneha mandat, če je v času, ko je poslanec, obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev.« Zakonodajno-pravna služba nadaljuje, da bi bilo tako izvrševanje citirane določbe ZPos, ki bi se razširilo na osebo, ki je kot pravnomočno obsojena oseba kandidirala na volitvah, vprašljivo, lahko tudi ustavno sporno z vidika varstva volilne pravice, z vidika institutov kazenskega prava in z vidika načela enakosti.

V mnenju so zapisali, da se dikcija, da poslancu preneha mandat v trenutku, ko je obsojen, bistveno razlikuje od tega položaja. Zapisali so, da je pomembna tudi logična razlaga. »Ocenjujemo, da logična razlaga ne podpira take interpretacije, da oseba sicer lahko kandidira na volitvah in ob podpori ustreznega števila volivcev pridobi mandat, takoj po pridobitvi (pravzaprav hkrati s pridobitvijo) pa ga tudi izgubi iz razlogov, ki je obstajal že ob kandidiranju in ni bil določen kot razlog za neizvoljivost.«

Seja mandatno-volilne komisije, na kateri bodo odločali o mandatu Janeza Janše, je sklicana za jutri. SDS pa je danes predlagala, da se z dnevnega reda umakne to točno.

Kaj so še zapisali v mnenju, preverite v priponki.

Deli s prijatelji