POT V ZDA

Zakonca Karner na prostosti vsaj do junija

Objavljeno 25. maj 2012 23.00 | Posodobljeno 25. maj 2012 23.01 | Piše: A. L.

Odvetnik je prepričan, da imajo dovolj dobre argumente, da se zakonca Karner sploh ne izročita ZDA.

V koga vse bosta prst uperila dopinška zakonca?

CELOVEC – »Nista bila izročena ZDA.« Tako na vprašanje, ali so zakonca Alenko in Mihaela Karnerja že poslali v ZDA, odgovarja njun odvetnik Roland Grilc. Dodaja, da se še čaka na odločitev vrhovnega sodišča. »Mislim, da je pravno zadeva zelo zapletena in da imamo dobre argumente, da nam uspe,« je še dodal.

Naj spomnimo, da je zakonca Karner avstrijska policija prijela v sodelovanju z ameriškimi in italijanskimi oblastmi. Na sumljivo dejavnost zakoncev so Avstrijo, v kateri sta Karnerjeva živela, opozorile ZDA, ki zato tudi zahtevajo njuno izročitev. Obtožnico je marca 2010 izdalo okrožno sodišče v Massachusettsu, v njej pa Alenki in Mihaelu očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje. Deželno sodišče v Celovcu je 11. januarja letos že odločilo, da se prijeta zakonca Karner lahko izročita ZDA, toda odvetniki so vložili pritožbo.

Višje sodišče je sicer sklepu deželnega sodišča pritrdilo, z izročitvijo pa se je strinjalo tudi avstrijsko pravosodno ministrstvo. Obramba se je nato vmes pritožila še na vrhovno in ustavno sodišče, to pa je postopek izročitve začasno ustavilo.

Odločitev o izročitvi bo sprejeta predvidoma junija, je za spletne Slovenske novice povedal Grilc.

Deli s prijatelji