POSOJILA

Zakonca Janša do vratu zadolžena

Objavljeno 10. avgust 2012 10.59 | Posodobljeno 10. avgust 2012 10.02 | Piše: Mo. S.

Premier bankam vsak mesec daje dve tretjini svoje plače, Urška polovico.

Urška in Janez Janša.

LJUBLJANA – Slovenski premier Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša sta precej zadolžena, kar lahko sklepamo po posojilih, ki jih odplačujeta. Janša je najnovejše dolgoročno posojilo najel 25. januarja letos, in sicer pri avstrijski banki BKS Bank AG, za 125.000 evrov pa sta zastavila svoje stanovanje na Mesarski cesti v Ljubljani, ki sta ga pred dvema letoma sicer kupila za 325.000 evrov, poroča današnji Dnevnik. Posojilo bo zapadlo leta 2027.

Poleg omenjenega stanovanja imata zakonca še hišo v bližini Velenja, ki sta jo pri banki Unicredit zastavila za 172.000 evrov posojila, financirala pa s prodajo stanovanja v središču prestolnice. Premier ima tudi nepremičnino v Bovcu in podedovano zemljišče v Žalni.

Bankam daje dve tretjini svoje plače

Zanimiva pa je tudi višina mesečnega obroka, ki ga Janša vrača bankam. Julija je dobil 3102 evrov neto plače, že lani pa je razkril, da banki Unicredit odplačuje 1100 evrov na mesec. Če k temu prištejemo novo posojilo pri banki BKS (med 850 in 900 evri), to pomeni, da vsak mesec za posojili odšteje približno dve tretjini (premierske) plače, najmanj toliko pa bo moral odplačevati še 15 let.

Sicer mu pri BKS Bank pomaga Urška, vendar tudi ona že nekaj časa odplačuje posojilo v višini 145.000 evrov, kar na mesec predstavlja približno polovico njene plače (okoli 1800 evrov neto), kar je Janša lani tudi javno povedal. Šlo naj bi ravno za nakup stanovanja na Mesarski cesti, in če vse to drži, sta zakonca v dobrih dveh letih najela 442.000 evrov posojil.

Ljubitelja tujih bank

Janševa sta posojilo pri banki BSK najela v Celovcu, čeprav ima banka tudi pri nas nekaj podružnic, že pred tem pa je za posojilo prosil tudi banko Sparkasse. Očitno je, da je premier ljubitelj tujih bank.

Deli s prijatelji