ZAVRNJENA

Zakonca Grims sta ostala praznih rok

Objavljeno 20. avgust 2013 14.15 | Posodobljeno 20. avgust 2013 14.23 | Piše: T. L.

Sodišče zavrnilo tožbena zahtevka zakoncev Grims zoper tednik Mladina.

Branko Grims

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo zahtevo žene poslanca SDS Branka Grimsa, Martine Dragoš Grims, ki je tožila tednik Mladina zaradi primerjave Grimsove družine z družino nacističnega ministra za propagando Josefa Göbbelsa, poroča spletni portal Žurnal. Kot smo poročali, je fotografijo Grimsove družine poleg fotografije zloglasnega zločinca Mladina leta 2011 objavila v satirični rubriki. 

Grimsova: Trpeli so predvsem otroci

Medtem ko je Branko Grims v tožbi zahteval skoraj 40 tisočakov odškodnine, je Grimsova žena zahtevala javno opravičilo in plačilo 80.000 evrov odškodnine. Naj spomnimo: na sodišču je povedala, da zaradi objave fotografij trpi vsa družina, predvsem otroci, ki so zaradi tega tarče zbadanja sošolcev, poleg tega pa kot družina ne morejo več v javnost. Otroci se zaradi Mladinine objave ne marajo več fotografirati, njo pa je fotografija razžalila, saj gre za primerjavo z Magdo Göbbels, ženo nacističnega zločinca in Hitlerjevo občudovalko, ki je umorila svojih šest otrok, je zahtevek utemeljevala Grimsova.

Zagovornik zakoncev Grims Jože Hribernik je za STA povedal, da je ravnokar dobil še sodbo v tožbi Branka Grimsa, in tudi njegov zahtevek (za 39.000 evrov) je zavrnjen. Hribernik je že napovedal pritožbo.


Kaj je v sodbi zapisala sodnica?

Okrožna sodnica Martina Zidar, ki je obravnavala tožbo Dragoš Grimsove, je ugotovila, da vsak neprimeren vpliv na čustvovanje določene osebe še ni nedovoljen poseg v človekovo osebnost, ki je podlaga za odškodninsko odgovornost.

Slika družine Grims je nastala na medijsko zelo odmevnem krščanskem dogodku, ob maši na Brezjah, je razložila sodnica, zato ni mogoče govoriti, da je šlo za fotografiranje zasebnega dogodka. Prav tako je bila družina, kakor tudi na vseh ostalih fotografijah iz preteklih let, slikana v prvi vrsti, zato po mnenju sodnice ni dvoma, da sta Grimsova vedela, da bodo fotografirani, če se bo družina usedla v prvo vrsto.

Sodnica je spomnila tudi, da so bile fotografije z istega dogodka v preteklih letih že objavljene, takrat pa se njihovi objavi ni nasprotovalo. Grimsova sta v preteklosti že privolila v fotografiranje svoje družine za različne medije, med drugim Novo in Obraze, dodaja Zidarjeva. Prav tako se je družino fotografiralo na Festivalu SDS, pri čemer je fotografije družine celo mogoče kupiti na spletu kot politično-promocijski material.

Mladina pa je po mnenju sodišča na nazoren način hotela prikazati, kako Grims izrablja medije za svojo promocijo, »ravno tako, kot je to počel dr. Göbbels«. Mladina torej ni bila tista, ki bi družino Grims prva izpostavila javnosti, je pa bila tista, ki je kritično obravnavala nabiranje političnih točk Branka Grimsa prek svoje družine, še piše v sodbi. Sodnica, ki meni, da se Dragoš Grimsove ne primerja z Magdo Göbbels, je temu še dodala, da so otroci zakoncev Grims že zaradi pojavljanja njihovega očeta v medijih bolj izpostavljeni komentarjem drugih otrok. (STA)

 

Deli s prijatelji