DAVEK NA NEPREMIČNINE

»Zakona naj ne izvajajo, ker lahko nastane velika škoda«

Objavljeno 11. januar 2014 13.45 | Posodobljeno 11. januar 2014 13.45 | Piše: A. K.

Franc Bogovič in Ljudmila Novak izrazila prepričanje, da bo ustavno sodišče sprejelo argumente proti nepremičninskemu davku.

Simbolična fotografija

LJUBLJANA – Predsednik SLS Franc Bogovič in predsednica NSi Ljudmila Novak sta predstavila celovito zahtevo za ustavno presojo zakona o davku na nepremičnine. Bogovič je povedal, da je skupna pobuda opozicijskih poslanskih skupin nastala že, ko vladna koalicija ni bila pripravljena prisluhniti argumentom za spremembe.

Naredili vse potrebno

Opozoril je, da so nekatera določila v neskladju s slovensko ustavo. »Obrtniki, občine, nevladne organizacije z različnih področij in kmetje so z opozicijskimi strankami od začetka strokovno argumentirano nasprotovali in opozarjali na nepravičnost in neustavnost nepremičninskega davka,« je dejal Bogovič. Zatrdil je, da sta SLS in NSi »naredili vse potrebno, da bodo argumenti s strani pravnih strokovnjakov in politikov prišli na ustavno sodišče v primernem roku«.

Bogovič je izrazil tudi zaupanje, da bo sodišče korektno pregledalo vse zbrane argumente in odločilo, da se zakona ne izvaja, dokler so njegovi deli v nasprotju z ustavo.

»Povzročena škoda bi bila velika«

Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da je zakon o davku na nepremičnine nedodelan in da ni v skladu s slovensko ustavo. »Več kot upravičeno je, da smo naročili presojo tega zakona pravnikom. Na podlagi vseh pravnih mnenj ugotavljamo, da smo imeli prav, saj je ta zakon v več členih neskladen s slovensko ustavo, zato podpiramo vse tiste zahteve za ustavno presojo, ki so že vložene, in tiste, ki bodo vložene,« je dejala predsednica NSi.

Ljudmila Novak je v nadaljevanju še izrazila pričakovanje, da bo ustavno sodišče te zahteve obravnavalo prednostno in izvajanje zakona o davku na nepremičnine tudi zadržalo, sicer bo povzročena velika škoda tako za državljane kot tudi za gospodarstvo.

Deli s prijatelji