V ČIGAVO KORIST?

Zakon v korist plenilskih elit?

Objavljeno 17. januar 2015 08.05 | Posodobljeno 17. januar 2015 08.05 | Piše: S. N.

Osnutek novega zakona o avtorski in sorodnih pravicah.

Minister Zdenko Počivalšek. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Kaže, da poskuša gospodarski minister Zdravko Počivalšek izkoristiti poslance za interese plenilskih elit, proti katerim njegov šef Miro Cerar tako vneto zagotavlja, da se bori. Poslanci so namreč pred dnevi od ministra dobili osnutek novega zakona o avtorski in sorodnih pravicah in pod krinko nujnosti dobili le nekaj dni za pregled sprememb zakona pred koalicijskim usklajevanjem. Hkrati Počivalšek trdi, da je zakon eden najbolj pomembnih državnih zakonov.

Se pod parolami zaščite slovenske identitete ta v resnici uničuje? Namera ministra, da izigra poslance, je namreč na dlani. V osnutku sprememb je navedeno, da se zakon spreminja zaradi zahtev evropske direktive iz leta 2012 ter zaradi nekaterih nujnih sprememb, omenja še direktivo iz leta 2014, zakonske spremembe pa so spisane tako, da bi zlahka omogočile privatizacijo zaščite ustvarjalnosti v korist velikih korporacij, obenem pa bi slovenskim glasbenikom povzročile obubožanje.

Pod pretvezo nujnih zahtev se pod Počivalškom spreminja prek petdeset členov zakona. Ali ni to praksa, s katero želijo poslance pretentati, da bi ti sprejemali zakone v korist plenilskih elit? Seveda ne da bi spreminjali zakonske določbe, ki so resnično potrebne sprememb, ampak predvsem tiste, ki služijo uničevanju slovenske identitete. Le čemu se poleg nujno potrebnih sprememb zaradi direktive uvajajo drastične spremembe, za proučitev izjemno kompleksnega in zapletenega zakona pa je danih le nekaj ponovoletnih dni. Iz osnutka je razvidna bojazen, da bo omogočil plenjenje avtorske pravice in totalno privatizacijo tega posla ob pomoči političnih in drugih povezanih skupin. Za izvajalske in avtorske pravice je sicer pristojen Urad RS za intelektualno lastnino in je že leta v sporu s slovenskimi ustvarjalci. V osnutku sprememb je tudi navedeno, da so spremembe usklajene med vsemi deležniki. Iz javno dostopne dokumentacije in osnutka sprememb zakona, objavljenega lani na spletnih straneh ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa je razvidno, da gre za popolnoma nove spremembe (Direktiva 2014) in da v zvezi z njimi ni bilo usklajevanja, na podlagi česar bi lahko minister trdil, da je zakon usklajen. To dodatno kaže na možnost poskusa manipulacije s poslanci. Postavlja se vprašanje, ali so poslanci supermani, da bodo lahko novelo zakona izjemnega pomena, kot piše v uvodu, proučili le v nekaj dneh, ali so zgolj nevedni glasovalni stroj, ki dela v interesu tistih, ki pomagajo uničevati slovensko ustvarjalnost.

Deli s prijatelji