NA KOŽO

Zakon po novem 
le za dve osebi

Objavljeno 05. marec 2015 23.35 | Posodobljeno 05. marec 2015 23.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Že v 20. stoletju smo videli, da so politikom všeč novosti, ki ne odpravljajo problemov

Jadran Vatovec. Foto: S.N.

Imamo varuhe pravic različnih kategorij državljanov in očitno jih bo še več, oblast nam poskuša skoraj vsak dan ponuditi še eno »nujno potrebno« komisijo – sodstvo bo po novem tako dobilo svojo komisijo za etiko in integriteto –, naši oblastniki pa so hkrati prepričani, da bi bilo treba sprejeti tudi čim več etičnih kodeksov. In kaj nam to pove? Da pri nas marsikaj ne deluje tako, kot bi se spodobilo v vsaki kolikor toliko demokratični pravni državi. Pa bi radi naši oblastniki prav zaradi tega iz teh novosti spletli dimno zaveso? Tako kaže. V 20. stoletju se je ena od splošno znanih »skrivnosti« glasila, da politika pač ustanavlja novo komisijo takrat, ko ne želi rešiti nekega problema.

Vem, zdaj se bodo zagotovo našel kdo, ki me bo poučil, češ da je nekje vendarle treba začeti. Se strinjam: nekje bi bilo vsekakor treba. Že zato, ker živimo v državi, kjer sodstvo obsodi na (pogojno) zaporno kazen fotoreporterja, ki je nekdanjo kandidatko za predsednico vlade v hramu demokracije (v parlamentarni dvorani) fotografiral tako, da se na sliki vidita zaslon njenega mobilnega telefona in škandalozna vsebina sporočila, ki ga je prejela. Ker v tej državi nekdanji vodilni funkcionarji nekdanje zločinske tajne politične policije pred sodiščem še vedno lahko preganjajo vsakogar, ki si upa razkri(nka)vati podrobnosti o najbolj zavrženih dejanjih (ugrabitvah in umorih), medtem ko naši državni organi zavajajo državne organe sosednjih držav, ko ti poizvedujejo (p)o obtoženih za ugrabitve in politične umore.

Pa tudi zato, ker naš predsednik vlade kot veliki pravni strokovnjak, ko ustavno sodišče odpravi poročilo, s katerim je komisija, ki jo je vodil zdajšnji pravosodni minister, kršila z ustavo zagotovljene človekove pravice, trdi, da je to najbrž res, da pa do vrhovnega sodišča »kar šest sodnih senatov« (?) ni motilo tisto, kar je storila komisija z zdajšnjim pravosodnim ministrom na čelu. Le kako naj se potem (po vsem tem) še čudimo, če večina poslancev izglasuje, da po novem v Sloveniji zakonske zveze ne bosta več mogla sklepati ne moški in ženska ne človeka, ki sta sicer lahko tudi istospolno usmerjena, marveč samo »dve osebi«. Ne moremo se.

Deli s prijatelji