ODLOČITEV VLADE

Zakon o vrednotenju nepremičnin gre naprej

Objavljeno 20. julij 2017 20.47 | Posodobljeno 20. julij 2017 20.47 | Piše: Mo. S.

To ne pomeni, da bo že v tem mandatu začel veljati davek na nepremičnine, pravijo.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – »Vlada je prisluhnila strokovni javnosti in občinam, ponovno pretehtala vse argumente in se odločila, da predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin pošlje v nadaljnji zakonodajni postopek. Nov sistem množičnega vrednotenja bo odpravil neskladja z ustavo in lastnikom dal možnost, da sodelujejo pri določanju posplošene vrednosti nepremičnin. Ta odločitev vlade ne pomeni, da bo v tem mandatu uveden davek na nepremičnine,« so po današnji seji sporočili iz vlade.

Poudarjajo, da je treba zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin obravnavati ločeno in povsem neodvisno od davka na nepremičnine. Trenutno veljaven zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin se namreč že uporablja v različne namene, ki niso povezani z obdavčitvijo nepremičnin. Zakon mora biti ustaven in mora obravnavati točne podatke, so jasni. Prepričani so, da je predlog zakona nastajal »v pozitivnem sodelovanju vlade in zunanjih déležnikov ter da dejansko izraža pozitivne rešitve za delovanje države in tudi širše«.

Če zakon ne bo stopil v veljavo, bi morali prihodnje leto izpeljati postopek generalnega vrednotenja po obstoječem zakonu, ki posameznikom, lastnikom nepremičnin ne nudi možnosti sodelovanja v postopku določanja vrednosti nepremičnin in je tudi iz drugih vidikov ustavno sporen, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji