KMETIJSTVO

»Zakon o katastrskem dohodku ima preveč napak«

Objavljeno 20. maj 2013 23.01 | Posodobljeno 20. maj 2013 23.01 | Piše: Mo. S.

Kmečka zveza pri SLS je nezadovoljna, saj novi zakon kmetom prinaša večje davčno breme.

LJUBLJANA – Slovenska kmečka zveza pri SLS ministrstvo za finance poziva, naj novi zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka zaradi napak, ki so posledica netočnih statističnih podatkov, uveljavi šele s 30. junijem 2014. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka (KD), ki velja od 23. junija 2012, prinesel tudi nove izračune za določitev dohodninske osnove, prvi izračuni KD pa predstavljajo njegovo povišanje za več kot petkrat (z zdajšnjih 61 milijonov na 311 milijonov evrov), »kar za kmetijsko panogo in socialno stanje kmetijskih gospodarstev ni sprejemljivo«.

Upoštevajo podrobno dejansko rabo zemljišč

Katastrski dohodek kmetijskih in gozdnih zemljišč se šteje v dohodninsko osnovo kmetij, kot pravijo pri kmečki zvezi, pa »naj bi novi izračuni KD prinesli največje prerazporeditve v vinogradništvu, kjer naj bi bil KD 14-krat višji kot doslej, za gozdove 8-krat, za njive 2-krat, za hmelj pa bi bil nižji. Sistem pavšalne obdavčitve osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti se namreč korenito spreminja: namesto vrste rabe (katastrski razredi, kulture) uvaja podrobno dejansko rabo, namesto katastrskih kultur se upošteva dejanska raba zemljišča.«

Netočni podatki in večje davčno breme

Sistem izračuna KD upošteva količine pridelkov in cene ter tehnološke normative pridelave, povrhu vsega pa naj bi bili statistični podatki, ki se nanašajo na povprečne pridelke po statističnih regijah in na cene pridelkov, netočni, kar je po mnenju zveze lahko velik problem.

Ker bodo novi izračuni prinesli izredno povečanje KD, bodo s tem tudi občutno povečali davčna bremena kmetij in vplivala na socialne transferje v panogi. Ministrstvo zato pozivajo, naj novi zakon zaradi številnih napak pri izračunih in pri nenatančnem pripisovanju KD zavezancu, ponovno prouči in ga uveljavi šele junija naslednje leto.

Deli s prijatelji