ZDRAVSTVO

Zaklopke so za nas dražje kot za Nemce

Objavljeno 01. oktober 2016 17.00 | Posodobljeno 01. oktober 2016 17.00 | Piše: Jadran Vatovec

Za vodstvo UKC Ljubljana so se slovenski mediji prenaglili.

Generalni direktor UKC Ljubljana mag. Andraž Kopač opozarja, da ni korektno primerjati med sabo neprimerljivega. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Potem ko so slovenski davkoplačevalci in zdravstveni zavarovanci iz medijev izvedeli za izračune, ki sicer res potrjujejo, da aortne zaklopke glede na ceno, ki jo, na primer, te dosegajo v Nemčiji, pri nas že več let preplačujemo, ne samo »za 40 odstotkov in več«, celo za skoraj neverjetnih 90 odstotkov, so pristojni po seji sveta UKC Ljubljana – na seji je namreč vodstvo največjega slovenskega zdravstvenega zavoda najprej svetnike seznanilo z informacijo o programu perkutane vstavitve aortnih zaklopk (TAVI, Transcatheter Aortic Valve Implantation) – pojasnjevali, da očitki o nakupih po previsokih cenah po njihovem prepričanju vendarle niso utemeljeni.

Točno, s posegom TAVI se srčno zaklopko pacientu vstavi ali zamenja prek dimeljske žile (brez odpiranja prsnega koša in tudi brez splošne anestezije, bolnik se po posegu bistveno hitreje rehabilitira), je pa tak poseg resda dražji in tudi na ta način vstavljena zaklopka je praviloma, to je dejstvo, vsaj nekajkrat dražja od tiste, ki se vstavlja ali zamenja s klasičnim posegom.

Če se vrnemo k pojasnilu pristojnih iz vodstva UKC Ljubljana. Ali za srčno zaklopko, ki jo vstavi s posegom TAVI, neka nemška bolnišnica plača ali ne plača največ 14.000 evrov? Mar dobavitelji ljubljanskemu UKC enake zaklopke slovenskim kupcem ne ponujajo po ceni, ki je višja od tiste v Nemčiji za najmanj 40 ali celo za 90 odstotkov?

Na vse dileme ni odgovorov

Načeloma je – kot v svojčas priljubljenih šalah o poročanju Radia Erevan – vse to sicer še vedno res, toda trenutne cene še najpogosteje uporabljenih aortnih zaklopk se pri nas praviloma (brez DDV) gibljejo od približno 15.400 do 20.800 evrov, poleg tega pa ima vodstvo ljubljanskega UKC za to tehtno opravičilo. Kot pravi mag. Andraž Kopač, generalni direktor UKC v našem glavnem mestu, bi bilo vsekakor korektno med sabo primerjati kvečjemu zaklopke iz istega cenovnega razreda. Zanimivo, časnik Finance je cene aortnih zaklopk dveh uglednih proizvajalcev, Edwardsa in Medtronica, primerjal prav zato, ker naj bi bila njihova kakovost povsem primerljiva. Smola (za UKC) pa naj bi izhajala iz poročanja, češ da je ljubljanski zdravstveni zavod za primerljivo zaklopko plačeval celo dobrih 26.000 evrov, nemška bolnišnica, ki je tudi po velikosti primerljiva z ljubljanskim UKC, pa največ 14.000 evrov. To pa mag. Kopaču in njegovim sodelavcem prav gotovo ni moglo biti všeč. Pa je vodstvo UKC po seji sveta UKC res zadovoljivo odgovorilo prav na vsa vprašanja in dileme? Ni.

Četudi mag. Kopač ni mogel zanikati, da tuje bolnišnice (tudi tiste v Nemčiji, seveda) res lahko kupujejo zaklopke po precej ugodnejši ceni, vendar samo zato, ker tam vsako leto opravijo veliko, veliko več operacij kot ljubljanski UKC, saj vstavijo tudi do 500 zaklopk ali celo več, medtem ko jih naši srčni kirurgi vstavijo največ do 70. Uganili ste, prav to naj bi bil razlog za domnevni nepotrebni nesporazum in posledično zmotno (prenagljeno) sklepanje slovenskih medijev.

Bodo ali ne bodo preverili?

Pa ne samo to, UKC se je menda uspelo v pogajanjih z dobavitelji dogovoriti, da bodo cene (naj)dražjih zaklopk, ki so jih začeli uvajati oziroma uporabljati šele lani, morda nižje za 14 odstotkov. Cene cenejših zaklopk, ki stanejo le približno 15.000 evrov, pa so od leta 2012, takrat so resda zadnjič objavili razpis za njihov nakup, postopoma zniževali, tako da so danes celo za 24 odstotkov nižje od prvotnih. In še tretja dobra novica, prav v tem mesecu naj bi ljubljanski UKC začel preizkušati zaklopke novega dobavitelja, ki bodo najverjetneje še cenejše: »Oktobra bomo v klinično prakso uvedli nov tip zaklopke in na osnovi tega že pripravljamo nov javni razpis, ki bo predvidoma tudi objavljen oktobra, s katerim računamo na dodatne prihranke iz naslova nabave zaklopk.« Če pa bo UKC že v bližnji prihodnosti na letni ravni uspelo vstavljati in zamenjati tudi do sto zaklopk, se bo potem zagotovo laže pogajal z dobavitelji. Tudi o nižji ceni. Nekateri viri kljub temu vztrajajo in se sprašujejo, čemu bo potem UKC v dogovoru s svetom UKC zdaj preverjal, ali so morda le v nekaterih primerih zatajile nabavne službe in kdaj.

Bo ali ne bo preverjalo? Da se zares vede racionalno in gospodarno, bi brez težav lahko dokazalo, vendar šele takrat, ko bi bilo to pripravljeno preveriti in v nadaljevanju javnost seznaniti z ugotovitvami. Mimogrede, kdaj že namerava UKC naslednjič objaviti razpis za nakup cenejših zaklopk? Zadnjega je, kot je priznal, pred štirimi leti.

Nemčija pa le nismo

»Število srčnih bolnikov, zdravljenih s posegom TAVI, v vseh razvitih državah raste,« se med drugim glasi pojasnilo iz ljubljanskega UKC. »V Nemčiji trenutno zdravijo več kot 135 bolnikov na milijon prebivalcev, kar skupno pomeni 11.000 na leto, UKC Ljubljana pa vsako leto (za zdaj) izvede le 70 posegov oziroma 35 na milijon prebivalcev na leto, realne potrebe pa kažejo, da bi bilo treba vsako leto opraviti 120 posegov.« Če je bilo v Sloveniji lani s perkutano implantacijo vstavljenih 61 aortnih zaklopk, jih je bilo letos že 55. Ljubljanski UKC namerava že v tem mesecu začeti uvajati (vstavljati) še nov tip zaklopke in upa, da bo pri tem lahko dodatno varčeval.

 

Deli s prijatelji